Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zdravotnická zařízení v hradeckém kraji jsou často bez klimatizací

Většina krajských zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji ani státní Fakultní nemocnice Hradec Králové není plně klimatizována. Zdraví pacientů kvůli extrémním teplotám ale ve zdravotnických zařízeních ohroženo není

Klimatizaci mají podle Dana Lechmanna z krajského úřadu většinou jen technické části budov, jako jsou prádelny a kuchyně. „V Oblastní nemocnici Náchod jsou klimatizovány například operační sály, jednotka intenzivní péče a podobně. Lůžkové pokoje klimatizaci nemají. Po modernizaci nemocnice bude již plně klimatizována ve všech částech,“ řekl  Lechmann.

Největší krajská nemocnice v Náchodě nyní prochází přestavbou za 1,344 miliardy korun bez DPH. Stavba začala v dubnu a běží za plného provozu nemocnice. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

Samostatné oblastní nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně a Náchodě, přičemž pod Náchod již nyní patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Čtvrtou krajskou nemocnicí je Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Kraj zřizuje i několik léčeben dlouhodobě nemocných, sociální ústavy či domovy důchodců. „Tam, kde klimatizace není, zaměstnanci pravidelně zatemňují okna žaluziemi, snaží se větrat, využívají ventilátory a kontrolují teplotu v místnostech. Samozřejmostí je pravidelný pitný režim pacientů, na který zdravotnický personál v těchto dnech intenzivně dohlíží,“ uvedl Lechmann.

Ani hradecká fakultní nemocnice není plně klimatizovaná. Oddělení s péčí o akutní případy nebo těžce nemocné pacienty ale zařízení na ochlazování vzduchu mají. „Klimatizaci mají prakticky všechny operační sály a jednotky intenzivní péče. Běžná oddělení jsou bez klimatizace,“ řekl lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Extrémní počasí má pokračovat i v příštích dnech. Na pátek meteorologové v hradeckém kraji předpovídají jasno až polojasno, nejvyšší teploty mezi 32 a 35 stupni Celsia. V 1000 metrech na horách má být kolem 26 stupňů. Podobně má být i v sobotu. Odpoledne se může tvořit oblačnost, bouřky z vedra mají být ojedinělé. Mírně by se mohlo ochladit v neděli, kdy by mělo být spíše oblačno.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, Hradecko, klimatizace, léto, zdravotnické zařízení, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Náchod, Oblastní nemocnice Náchod, Městská nemocnice Dvůr Králové, Léčebna dlouhodobě nemocných, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnická zařízení v hradeckém kraji jsou často bez klimatizací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.