Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než osm desítek policistů se nechalo zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk

V budově Krajského ředitelství policie na Ulrichově náměstí v Hradci Králové se dnes dopoledne uskutečnila náborová akce v rámci kampaně „Matějova šance na život“. Výsledkem je více než osm desítek nových potenciálních dárců kostní dřeně.

Desítky policistů a policistek z celého kraje se nechaly zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk při Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), chtějí tak pomoci čtrnáctiletému Matějovi z Miletína na Jičínsku, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu krve. Dobrovolní dárci mohou pomoci nejen Matějovi, ale i dalším.

„Dnes jsme nabrali 86 nových dárců z řad Policie ČR a jejich rodinných příslušníků. Policisté tvořili většinu, ostatních bylo minimum. Přicházelo proto více mužů než je běžné, a za to jsme rádi, protože muži jsou pro dárcovství kostní dřeně stoprocentně vhodnější,“ mluvčí registru Gabriela Hošková.

Při každém náboru je prý vyřazeno kvůli nevyhovujícímu zdravotnímu stavu několik zájemců. „Dnešní nábor byl velmi úspěšný. I když jsou podmínky přísné, procento odmítnutých bylo minimální, odmítli jsme pouze čtyři,“ dodala Hošková.

Podmínky vstupu do registru

  • věk od 18 do 40 let věku (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
  • ochota pomoci jakémukoli pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí
  • hmotnost více než 50 kg
  • výborný zdravotní stav (žádné závažné onemocnění - ani v minulosti)
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • ochota podstoupit odběry krve a případná další vyšetření
  • ochota věnovat svůj čas a pohodlí 
  • veřejné zdravotní pojištění platné v ČR

Kampaň za nalezení dárce pro Matěje rozjel loni jeho otec mezi svými známými ve fotbalovém prostředí a na sociálních sítích. Bylo to krátce poté, co lékaři jeho synovi zjistili chronickou myeloidní leukémii. Na konci dubna se v rámci této kapaně uskutečnila náborová akce v Miletíně, kde se během necelých devíti hodin podařilo zapsat do databáze 741 potenciálních dárců.

Ročně v Česku některým typem leukémie onemocní kolem stovky lidí, u dalších zhruba tisícovky se objeví porucha krvetvorby. Transplantace je úspěšná u dospělých z 60 až 80 procent, u dětí ze 70 až 90 procent. 

Autoři

Štítky Policie ČR, kostní dřeň, dárcovství, rakovina krve, Hradec Králové, Ulrichovo náměstí, Česko, Miletín, Institut klinické a experimentální medicíny, Policie České republiky, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než osm desítek policistů se nechalo zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.