Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lékaři v hradecké nemocnici provedli již přes tisíc asistovaných operací robotem

Lékaři Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli od ledna 2016 do současnosti přes tisíc robotických operací. Nejvíce bylo provedeno urologických operací, zejména pro karcinom prostaty. Provedení robotem asistované operace bylo spojeno s výrazně rychlejší rekonvalescencí a kratším pobytem v nemocnici. Robotické operace přinášejí zlepšení kvality operace a snížení rizika komplikací.

„Po spuštění robotického systému do provozu jsme operovali především nádory prostaty, nyní již provádíme i složitější operace  ledvin“ řekl přednosta Urologické kliniky FN HK prof. MUDr. Miloš Broďák, Ph.D. Specialisté ve Fakultní nemocnici Hradec Králové provedli první robotem daVinci asistovanou urologickou operaci v lednu 2016, koncem ledna 2016 se uskutečnila první chirurgická operace střeva a v červnu stejného roku následovala první gynekologická operace. V dubnu 2018 lékaři provedli první kardiochirurgickou operaci.

Počet robotem asistovaných operací ve FN HK stále narůstá, v roce 2016 jich bylo provedeno 116, o rok později 262. V roce 2018 jich lékaři provedli 356 a letos od ledna do července 264. Do budoucna se uvažuje o pořízení druhého robotického systému a dalším navýšení počtu prováděných výkonů. „Potvrdilo se, že robotické operace přispívají ke zkrácení délky hospitalizace, ve většině případů je možné uvést, že z devíti dnů na tři, evidujeme také menší počet následných komplikací než u běžným způsobem prováděných operací,“ uvedl profesor Broďák.

Robotický systém daVinci je víceramenný operační systém, který simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta. Lékař sedí u ovládací konzole a ovládá pracovní ramena robota. Ty miniaturními vpichy přes kůži a břišní stěnu v břiše pacienta provádějí vlastní operační výkon. V České republice tento robot pomáhá operovat již na deseti pracovištích.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Fakultní nemocnice HK

Štítky Fakultní Nemocnice, Hradec Králové, roboti, robot, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, nemocnice

Lékaři v hradecké nemocnici provedli již přes tisíc asistovaných operací robotem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.