Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v Trutnově si pořídila magnetickou rezonanci za téměř 40 miliónů

Magnetickou rezonanci pro krajskou Oblastní nemocnici Náchod dodá společnost Siemens Healthcare za 39,9 milionu korun s DPH. Součástí ceny je i 8,5 milionu korun za pozáruční servis. Pacientům by rezonance měla začít sloužit v lednu příštího roku. Řekl to první náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS). Dodavatele rezonance nemocnice vybrala ve třetím tendru, předchozí dvě soutěže nemocnice z různých důvodů zrušila.

Před soutěží nemocnice odhadovala hodnotu zakázky na 51 milionů korun bez DPH. Cena od Siemensu bez DPH činí 32,98 milionu korun. Na pořízení rezonance má nemocnice od kraje dotaci 46 milionů korun. Kromě firmy Siemens Healthcare se do třetího tendru přihlásila ještě společnost Philips Česká republika.

Nemocnice Náchod zajišťuje péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli a magnetická rezonance jí chybí. Pacienti z Náchodska musejí dojíždět na vyšetření do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Úspěch přišel až v třetím tendru

První tendr na rezonanci a stavební úpravy nemocnice vypsala v lednu 2018 a nabídky podaly firmy Philips Česká republika a Siemens Healthcare. Řízení nemocnice v červenci 2018 zrušila. Zdůvodnila to odlišným technickým řešením nabídek, jejichž výhodnost nešlo relevantně posoudit.

Druhý tendr byl vypsán v srpnu 2018. Nemocnice jej pro nejednoznačnost zadávacích podmínek zrušila v lednu 2019. I tohoto řízení se účastnily Philips a Siemens. Po úpravách zadávacích podmínek nemocnice zakázku na konci letošního března vypsala potřetí.

Kvůli tendru se dostali do sporu poslanci Pavel Plzák (ANO) a Jan Birke (ČSSD). Plzák v březnu na zasedání krajského zastupitelstva dal opakování soutěže do svislosti s tím, že v nich údajně nevyhrála "preferovaná firma". Záležitost přirovnal k takzvané karlovarské losovačce.

Konflikt mezi poslanci

Nemocnice Plzákovy výhrady odmítla a uvedla, že v zakázce postupovala transparentně. Starosta Náchoda a poslanec Birke následně Plzákovy výroky označil za křivá obvinění a vyzval jej k omluvě. Plzák odmítl, že by svými výroky někoho křivě obvinil. Uvedl, že na zastupitelstvu chtěl na celý problém s táhnoucím se výběrem rezonance upozornit.

Nová magnetická rezonance, která nahradila více než deset let staré zařízení, funguje od začátku dubna v nemocnici Trutnov. Dodavatelem rezonance do Trutnova byla firma Siemens. Náklady na novou magnetickou rezonanci, rentgen a stavební úpravy dosáhly 34 milionů korun.

Autoři | Foto Nemocnice Trutnov

Štítky ČR, nemocnice, správa, rezonance, Náchod, Královéhradecký, magnetická rezonance, Trutnov, Siemens Healthcare, soutěž, Oblastní nemocnice Náchod, Martin Červíček, Siemens, ODS, Philips

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Trutnově si pořídila magnetickou rezonanci za téměř 40 miliónů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.