Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Hradci se dočká klimatizace

Úmorné vedro trápí jak pacienty tak i nemocniční personál. Ne všude totiž disponují klimatizací. Tou se od konce července může pyšnit tkáňová ústředna Fakultní nemocnice v Hradci, kde se zpracovávají tkáně a buňky. Chlazení napojené na stávající vzduchotechniku stálo zhruba milion korun, v další etapě by měla být klimatizací vybavena i laboratoř buněčné terapie.

„V letních měsících běžně teplota v takzvaných aseptických prostorách, kde zpracováváme tkáně a buňky, stoupala výrazně přes 30 stupňů Celsia, což představovalo značnou fyzickou zátěž pro pracovníky, kteří navíc musí v těchto místnostech pracovat i několik hodin v antiemisních oblecích. Po pořízení klimatizace je možné držet teplotu v těchto prostorách v rozpětí 20 až 24 stupňů,“ uvedl vedoucí Tkáňové ústředny RNDr. Lubomír Štěrba.

Královéhradecké tkáňové zařízení vzniklo v roce 1952 jako první zařízení tohoto druhu v České republice a v současné době je nejstarším na světě. Tkáňová ústředna FN HK, která prošla velkou rekonstrukcí a rozšířením v létech 2000 až 2002, se specializuje na odběr, zpracování, vyšetřování, skladování a distribuci buněk a tkání lidského původu k použití při klinických transplantacích. Její součástí je kromě tkáňové banky také laboratoř buněčné terapie, orgánová banka a mléčná banka.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Nemocnice, klimatizace, pacienti, oddělení, Hradec Králové, tkáň, banka, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Fakultní nemocnice v Hradci se dočká klimatizace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.