Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chybí desítky lékařů. Díky stipendiu od kraje tu po studiích aspoň čtyři roky zůstanou

Královéhradecký kraj poskytne 31 studentům medicíny stipendium v celkové výši 4,1 milionu korun. Medici se zavázali, že budou po ukončení studia minimálně čtyři roky pracovat ve zdravotnictví v hradeckém kraji. Zdravotnickým zařízením v hradeckém kraji chybějí desítky lékařů různých specializací.

„Jedenatřicet studentů šestých ročníků lékařských fakult si mezi sebe rozdělí 4,1 milionu korun a po absolvování lékařské fakulty nastoupí do specializačního vzdělávání v některém ze 14 vybraných nejpotřebnějších oborů v nemocnicích v kraji," uvedl Lukáš Vaníček z kanceláře hejtmana.

Stipendia kraj medikům poskytuje prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu. Správa fondu udělila stipendia v celkové výši 4,1 milionu korun pro akademický rok 2018/2019.

Nedostatek lékařů

Jeden student může získat stipendium 100 tisíc korun, v případě oborů s akutním nedostatkem lékařů až 150 tisíc.

Největší nedostatek lékařů v krajských nemocnicích je v oborech vnitřní lékařství, pediatrie, anesteziologie a intenzivní medicína, gynekologie a porodnictví a radiologie a zobrazovací metody. „V této skupině obdržel Zdravotnický nadační fond 20 žádostí o stipendium. Zdravotnictví v kraji silně chybí pediatři, proto mě velice těší, že v letošním roce podpoříme sedm mediků studujících obor pediatrie," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Osm dalších žadatelů studuje obor vnitřního lékařství, tři anesteziologii a intenzivní medicínu a dva gynekologii a porodnictví.

Částku 100 tisíc korun vyplatí zdravotnický fond takovému medikovi, který bude po dokončení studia v oborech psychiatrie, neurologie, radiační či klinická onkologie, chirurgie, pneumologie a ftizeologie, geriatrie, kardiologie a klinická biochemie. „Do konce května přišlo 11 žádostí o tuto formu stipendia, přičemž osm žadatelů studuje obor chirurgie, jeden kardiologii, jeden klinickou biochemii a jeden obor pneumologie a ftizeologie," uvedl Vaníček.

Stipendia pro lékaře

Loni udělil Královéhradecký kraj 39 stipendií v celkovém objemu 5,2 milionu korun. Program zavedl kraj v roce 2015 a tímto způsobem krajské nemocnice získaly osm desítek mladých lékařů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, studium, stipendium, doktoři, nemocnice, Královéhradecký kraj, lékař, lékařství, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybí desítky lékařů. Díky stipendiu od kraje tu po studiích aspoň čtyři roky zůstanou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.