Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice obhájila statut centra vysoce specializované onkogynekologické péče

Hradecká fakultní nemocnice obhájila statut centra vysoce specializované onkogynekologické péče, které zajišťuje komplexní péči o pacientky se zhoubnými nádory reprodukčních orgánů. Ministerstvo zdravotnictví České republiky udělilo nemocnici statut centra na dalších pět let a to do konce roku 2023, uvedl mluvčí FNHK Jakub Sochor.

V průběhu roku 2018 poskytlo Onkogynekologické centrum FN HK péči necelým dvěma stovkám nových případů, především se jednalo o pacientky z Královéhradeckého kraje o nejbližšího okolí.

„Pečujeme o pacientky se zhoubnými nádory rodidel, zejména se jedná o onemocnění dělohy a vaječníků,“ řekl přednosta Porodnické a gynekologické kliniky prof. Jiří Špaček.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové funguje několik dalších specializovaných center, například kardiovaskulární, cerebrovaskulární či onkologické.

Nejvýznamnější léčebnou modalitou je kvalitní chirurgie, pacientkám však centrum nabízí i další léčebné možnosti, jakými jsou například chemoterapie nebo biologická léčba, případně jejich kombinace. V případě potřeby podstupují tyto ženy na onkologické klinice i léčbu zářením. „Spolupracujeme však i  s dalšími odbornostmi napříč různými obory tak, aby byla péče co nejkvalitnější. Po provedené léčbě jsou pacientky dále sledované, lékaři jsou připraveni bojovat i s případnými recidivami nádorových onemocnění,“ dodal přednosta.

Za posledních deset let počet nových případů zhoubných onemocnění reprodukčních orgánů procházejících hradeckým pracovištěm stoupl na dvojnásobek. „Ženy by rozhodně neměly zanedbávat pravidelné preventivní prohlídky, v případě jakýchkoliv obtíží by měly vyhledat lékaře. Každoročně se však setkáváme s řadou případů, kde byla prevence zanedbána, pacientky přicházejí k lékaři až s pokročilým onemocněním, což může následnou léčbu zkomplikovat a léčebné výsledky výrazně zhoršovat,“ upozorňuje profesor Špaček.

Autoři

Štítky FNHK, fakultní nemocnice, léčba. péče, nemocnice, rakovina, Jakub Sochor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemoc, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Fakultní nemocnice obhájila statut centra vysoce specializované onkogynekologické péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.