Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají dohodu s VZP o péči na další roky

Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje se dohodly se Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) na zachování rozsahu zdravotní péče v kraji v příštích pěti letech. Rámcová dohoda stanovuje počty lůžek, rozsah a spektrum poskytované zdravotní péče.

„Jde o stabilizaci krajského zdravotnictví v delším horizontu. VZP je z pohledu úhrad zdravotní péče náš nejvýznamnější partner," uvedl ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Nemocnice Královéhradeckého kraje jsou v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové a Náchodě. Každá z nich uzavřela s VZP ke konci roku takzvanou rámcovou smlouvu na další pětileté období. „Každý rok se ale budou i nadále vyjednávat konkrétní podmínky financování poskytovaného spektra výkonů, a to na základě úhradové vyhlášky," uvedla mluvčí holdingu Magdalena Doležalová.

Krajské nemocnice budou vyjednávat roční smlouvy i s dalšími pojišťovnami. „S těmi ale zatím žádná dlouhodobá rámcová smlouva uzavřena není," dodal Procházka.

Nemocnice holdingu mají asi 1800 lůžek, z toho je 1380 akutních a 420 lůžek následné péče. Ošetří ve svých ambulancích zhruba 637 tisíc pacientů ročně a za rok hospitalizují více než 51 tisíc  lidí. Pacienti pojištění u VZP z toho tvoří přes 65 procent. Celkový očekávaný výnos za poskytnutou zdravotní péči u VZP v roce 2019 dosahuje téměř 1,9 miliardy korun.

Krajské nemocnice měly v roce 2017 tržby 2,38 miliardy korun. Nemocnice Náchod, Trutnov a Dvůr Králové skončily v červených číslech a vykázaly souhrnnou ztrátu 79,7 milionu korun. Oblastní nemocnice Jičín měla zisk 10,2 milionu korun. Nemocnice mají celkem asi 2900 zaměstnanců. Loni kraj provoz nemocnic dotoval částkou zhruba 200 milionů korun.

Současnou největší investicí kraje ve zdravotnictví je přestavba Oblastní nemocnice v Náchodě za 1,344 miliardy korun bez DPH zahájená loni v dubnu. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, nemocnice, pojišťovny, VZP, Královéhradecký kraj, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, zdravotnictví, Miroslav Procházka, Trutnov, Náchod, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají dohodu s VZP o péči na další roky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.