Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královéhradecký kraj hodlá poslat nemocnicím 140 milionů korun na provoz ztrátových oddělení

Oddělení jako je chirurgie, interna či pediatrie jsou pro rozpočty zdravotnických zařízení dlouhodobě prodělečná. Královéhradecký kraj tyto ztráty svým nemocnicím částečně hradí, v příštím roce jim hodlá poslat 140 milionů korun. Rozhodnou o tom zastupitelé 3. prosince.

Pro následující rok má kraj v plánu poskytnout 78 milionů korun Oblastní nemocnici Náchod, 26 milionů korun Oblastní nemocnici Trutnov, stejně tak Oblastní nemocnici Jičín a zhruba 9 milionů obdrží Městská nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na 10 let. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti samotných nemocnic. Smlouvy počítají s platbami za provoz ztrátových oddělení jako je interna, chirurgie, neurologie či pediatrie. „V jičínské nemocnici přibyde v roce 2019 na seznam dotovaných oddělení ještě oddělení psychiatrie a oddělení radiační a klinické onkologie, která ve smlouvě doteď nebyla,“ doplnil náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví.

Na plnění závazku veřejné služby kraj každoročně vynakládá stamilionové částky. Vedle těchto výdajů platí zhruba 8 milionů korun za provoz lékařské pohotovostní služby při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Královéhradecký kraj je stoprocentním vlastníkem Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, a. s., který zastřešuje nemocnice v Náchodě, Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem. Ročně jde z rozpočtu kraje více jak půl miliardy korun právě do oblasti zdravotnictví.

Autoři

Štítky nemocnice, finance, dotace, péče, Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Oblastní nemocnice Náchod, Oblastní nemocnice Jičín, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Městská nemocnice Dvůr Králové, Aleš Cabicar, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Královéhradecký kraj hodlá poslat nemocnicím 140 milionů korun na provoz ztrátových oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.