Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Královéhradecký kraj od ledna zjednoduší řízení nemocnic

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili výrazné zjednodušení řízení nemocnic kraje v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Nemocnice bude od 1. ledna přímo řídit sedmičlenné představenstvo Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, které bude mít postavení správních rad jednotlivých nemocnic. Členy představenstva holdingu budou i statutární ředitelé nemocnic. V nemocnicích zaniknou šestičlenné dozorčí rady, v nichž dnes zasedá 24 lidí.

„Nový systém přinese pružnější rozhodování,“ řekl zastupitelům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Nemocnice budou podle něj schopné lépe si pomáhat a vycházet vstříc, například při řešení nedostatku zdravotnického personálu na některých odděleních.

Současně jde podle Cabicara o první krok k dlouho připravovanému sloučení krajských nemocnic a holdingu v jeden celek. To by mohlo nastat od 1. července 2019.

Předsedkyně zdravotního výboru zastupitelstva Dana Kracíková (Starostové a Východočeši) zastupitele upozornila, že případná fúze nemocnic a holdingu nese mnoho rizik. Jedním z nich je podle ní to, že při fúzi nemocnic s holdingem, který není zdravotnickým zařízením, by nemocnice musely projít novým výběrovým řízením na ministerstvu zdravotnictví. Kontrakty se zdravotními pojišťovnami by pak byly odvislé od toho, zda by pojišťovny dostaly od ministerstva doporučení k uzavření smluv s nemocnicemi. Ne zcela vhodné je podle Kracíkové i slučování ztrátové nemocnice, například v Náchodě, s nemocnicemi, které ztráty nevykazují. Dosavadní materiály předkládané hejtmanstvím k fúzi označila za naprosto nedostatečné.

Krajské nemocnice loni měly tržby 2,38 miliardy korun. Nemocnice Náchod, Trutnov a Dvůr Králové skončily v červených číslech a vykázaly souhrnnou ztrátu 79,7 milionu korun. Oblastní nemocnice Jičín měla zisk 10,2 milionu korun. Nemocnice mají celkem asi 2900 zaměstnanců. Letos kraj provoz nemocnic dotuje částkou zhruba 200 milionů korun.

Současnou největší investicí kraje ve zdravotnictví je přestavba Oblastní nemocnice v Náchodě za 1,344 miliardy korun bez DPH zahájená v dubnu. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, nemocnice, Královéhradecký kraj, Náchod, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Dana Kracíková, Aleš Cabicar, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj od ledna zjednoduší řízení nemocnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.