Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krajské nemocnice by mělo posílit 10 zdravotních sester z Ukrajiny, zatím procházejí jazykovým kurzem

Zdravotnického personálu je nedostatek. Kromě klasických náborů hledají špitály pracovníky také v zahraničí. Na začátku října přijela do České republiky skupinka ukrajinských zdravotních sester, které by měly pracovat v nemocnicích Královéhradeckého kraje.

Deset ukrajinských zdravotních sester nyní prochází intenzivním jazykovým kurzem, aby mohly po vyřízení potřebné administrativy nastoupit do krajských nemocnic.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: „Nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu je celorepublikovým problémem a i krajským nemocnicím v Královéhradeckém kraji chybí na odděleních dlouhodobě několik desítek lékařů i zdravotních sester. Probíhá proto neustálý nábor, a to nejen v Česku, ale také v cizích zemích.“

„Jsou to dámy jak s dlouholetou praxí, tak i čerstvé absolventky, které se rozhodly pracovat v Čechách a v některé z našich nemocnic,“ říká předseda představenstva ZH KHK a.s. a ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Zdravotnický holding jim zajistil ubytování, stravu a hlavně intenzivní tříměsíční kurz češtiny, aby se co nejdříve naučily komunikovat s pacienty. „Pomůžeme jim také s potřebnými povoleními, nostrifikací diplomu, atd. Kurz probíhá v trutnovské nemocnici, nejsou to ale sestry jen pro ni. Po absolvování adaptačního procesu budou přiděleny do jednotlivých nemocnic dle potřeby,“ dodává Procházka.

Po skončení kurzu se zdravotní sestry vrátí na Ukrajinu, kde si zařídí pracovní vízum. Poté se vrátí a nastoupí do nemocnic. Následně budou mít rok na složení tzv. aprobační zkoušky, která je nutným předpokladem výkonu této profese v Česku a skládá se z písemné, ústní a praktické části.

Do budoucna je možné, že využijeme zájmu zdravotníků i z jiných zemí, jako např. z Běloruska či Moldávie, kde je naopak zdravotníků více, než pracovních míst. Neobáváme se toho, že by nebyli dostatečně odborně připraveni. Jejich znalosti a dovednosti se prověřují už v průběhu jazykových kurzů a při konzultacích s budoucím zaměstnavatelem,“ uzavírá Procházka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdravotnictví, personál, sestry, Ukrajina, práce, nemocnice, zdravotní sestra, Česko, zdravotnický pracovník, Královéhradecký kraj, Miroslav Procházka, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice by mělo posílit 10 zdravotních sester z Ukrajiny, zatím procházejí jazykovým kurzem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.