Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: V Prachovských skalách se zřítil horolezec. Zasahovat musel záchranářský vrtulník

, aktualizováno 17. září 2018, 12:39

Oznámení o pádu horolezce v oblasti Prachovských skal přijali operátoři na tísňové lince 155 včera krátce po čtrnácté hodině. Osmatřicetiletý muž se zřítil z přibližně osmimetrové skalní věže. Na pomoc zraněnému vyrazili záchranáři z Jičína, vrtulník královéhradecké LZS a také inspektor provozu, který se nacházel nedaleko. 

V náročném terénu Prachovských skal záchranáři často používají k záchraně zraněných podvěs pod vrtulníkem. Tentokrát ho ale použít nemuseli, pilotovi se nakonec podařilo přistát nedaleko zraněného. 

„Zdravotníci muži poskytli potřebnou přednemocniční péči a zafixovali jej ve speciálních transportních prostředcích. Poté byl horolezec převezen do traumacentra v královéhradecké nemocnici,“ popsal zásah mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Při ošetřování muž se záchranáři komunikoval a nebyl v přímém ohrožení života.

„Podle prvotních informací měl osmatřicetiletý cizí státní příslušník v doprovodu své devětadvacetileté přítelkyně lézt na skálu zvanou „Bezejmenná věž“. Horolezec měl vylézt do výšky zhruba 10 metrů, kde se ve skále nacházelo první bezpečnostní jistící oko. Do něho se chtěl muž karabinou zajistit. To se mu však z důvodu podklouznutí nepodařilo a muž se zřítil dolů ze skály,“ řekla policejní mluvčí Aleš Brendl.

Autoři | Foto Martin Svačina, David Pošepný

Štítky LZS, ZZS, Prachovské skály, zásah, horolezec, skála, Jičín, Ivo Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Prachovských skalách se zřítil horolezec. Zasahovat musel záchranářský vrtulník  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.