Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V hradeckém kraji většina lékařů z Ukrajiny zkoušky má

Většina z asi 30 ukrajinských lékařů, kteří pracují v nemocnicích Královéhradeckého kraje, má potřebné zkoušky nebo se na ně připravuje. Zájem českých absolventů lékařských fakult o práci v krajských nemocnicích je sice dostačující, přesto by kraj další lékaře z Ukrajiny přivítal.

Samostatné oblastní nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně a Náchodě, pod Náchod již nyní patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou či v Broumově. Čtvrtou krajskou nemocnicí je Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem.

„V krajských nemocnicích pracuje asi stovka zahraničních lékařů, z toho z Ukrajiny jich pochází třicet. Zdravotní sestry z Ukrajiny jsou v nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje zatím tři,“ řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová.

Ukončení projektu Ukrajina, který příchod ukrajinských lékařů usnadňuje, by podle ní nyní pro krajské nemocnice problém nepředstavoval. Komplikace by to ale mohlo přinést v delším časovém horizontu. „Pozastavení projektu Ukrajina pro lékaře by nemělo způsobit nemocnicím zdravotnického holdingu žádné problémy, protože nemocnice prioritně využívají zájmu českých mediků. Ty nemocnice nabírají i díky stipendiu Královéhradeckého kraje, který jich do našich nemocnic přivedl už několik desítek. Některé absolventy musíme odmítat, protože se hlásí na obory, na které nám již nyní chybí školitelé, tedy služebně starší lékaři, kteří by je odborně vedli. Pokud bude projekt Ukrajina pokračovat, předpokládáme, že jej budeme dále využívat jak pro získávání lékařů, tak odborného nelékařského zdravotnického personálu,“ uvedla Doležalová.

Předseda představenstva jičínské oblastní nemocnice Tomáš Sláma považuje za důležité, aby projekt Ukrajina pokračoval. „Vzhledem k nedostatku lékařů, a to jak českých, tak ze zemí EU, na trhu práce, je zaměstnávání ukrajinských lékařů jednou z mála cest, jak naplnit personální požadavky podle příslušné legislativy, a to finančně únosnou cestou. Pokud se příslušné legislativní požadavky nezmění, tak vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji v příštích letech vidím přínos ukrajinských lékařů jako poměrně významný,“ řekl Sláma.

Například v největší krajské nemocnici, Oblastní nemocnici Náchod, pracuje 14 ukrajinských lékařů, devět z nich působí v přidružené rychnovské nemocnici, tři v náchodské a dva v Broumově. „Devět ukrajinských lékařů již úspěšně složilo aprobační zkoušku, čtyři mají hotovou první, písemnou část aprobační zkoušky, dva předpokládají složit závěrečnou ústní část na podzim 2018 a dva v roce 2019. Jeden má před sebou ještě celou aprobační zkoušku,“ řekla Doležalová. Podle ní je podobná situace s prozkoušením ukrajinských lékařů i v ostatních nemocnicích kraje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, Ukrajina, nemocnice, kraj, lékař, Královéhradecký kraj, projekt, Náchod, Broumov, Městská nemocnice Dvůr Králové, Tomáš Sláma, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji většina lékařů z Ukrajiny zkoušky má  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.