Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští záchranáři zavádějí novinku. Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života

Seniorská obálka, která by měla obsahovat zdravotní údaje o jejím vlastníkovi, usnadní práci záchranářů. Distribuována bude do domácností se zdravotní péčí či domů s pečovatelskou službou a bude také ke stažení na krajském webu.

„Jde o kartu, na které senioři vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Seniorská obálka je výstupem spolupráce kraje s projektem Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň, která vznikla nejdříve v Jihomoravském kraji, odkud ji Královéhradecký kraj přijal. Na projektu spolupracují odborníci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracuje s Královéhradeckým krajem i na dalších opatřeních pro seniory v našem kraji.

Tyto údaje, které by měly být pravidelně aktualizovány, mohou v případě zásahu zdravotnické záchranné služby zjednodušit vyšetření nemocného a pomoci posádce při rozhodování o optimální terapii, případně transportu do vhodného zdravotnického zařízení.

„Pro zajištění naší léčby potřebujeme dostat co nepřesnější informaci o tom, s čím se pacient léčí nebo jaké má alegie, jaké užívá léky,“ řekl vedoucí lékař hradecké letecké záchranné služby Anatolij Truhlář.

Důležité je umístit obálku na viditelné místo tak, aby jí záchranáři našli, např. na dveře lednice nebo vnitřní stranu vchodových dveří.

Podle lékaře Anatolije Truhláře se ale nemusí jednat pouze o seniorskou obálku. „Nám usnadní práci jakákoli informace o zdravotním stavu pacientů, které ošetřujeme. Nám je v podstatě jedno, jestli to bude mít formu seniorské obálky anebo poslední zprávy, kterou pacienti mají z nemocnice nebo od praktického lékaře. Pro nás je důležité, abychom dokázali tu dokumentaci najít,“ dodal.

Autoři

Štítky ZZS KHK, záchranáři, seniorská obálka, zdraví, Královéhradecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Vladimír Derner, pacient, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři zavádějí novinku. Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.