Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Broumově jako jediná v kraji otevře službu DIOP

Krajská nemocnice v Broumově na Náchodsku bude od května nabízet jako jediná v Královéhradeckém kraji dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči (DIOP). Ve zrekonstruovaných prostorách nemocnice bude k dispozici pět lůžek. Kraj by chtěl další lůžka DIOP otevřít i v dalších svých nemocnicích.

„Speciální lůžka budou sloužit pacientům, kteří prodělali kritické onemocnění či úraz a potřebují nadále péči o základní životní funkce a postupnou rehabilitaci ke své rekonvalescenci. Je to mezistupeň mezi jednotkou intenzivní péče a lůžky následné péče,“ řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová

Oblastní nemocnici Náchod, pod kterou broumovské zařízení patří, se podařilo uzavřít smlouvu na tuto péči se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Jednat budeme i s ostatními pojišťovnami, abychom mohli tuto péči nabízet i dalším pacientům,“ uvedla ředitelka náchodské nemocnice Ivana Urešová.

V broumovské nemocnici v nových prostorách dosud fungovala pouze lůžka následné intenzivní péče (NIP). „Rozšířením o tato lůžka (DIOP) se tak naše nemocnice v rámci celého holdingu stávají komplexnějšími. Do budoucna bychom chtěli tuto službu ještě více rozšířit i do jiných lokalit,“ sdělil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Lužka DIOP jsou určena například pro pacienty po havárii, kraniotraumatu, pacienty s neurologickým postižením, po resuscitaci, po koronárních a cévních mozkových příhodách, traumatech páteře či po neurochirurgických operacích. „Pacienti mohou na lůžku DIOP přetrvávat v řádech týdnů, měsíců, ale i let, než jsou připraveni na další pobyt v rehabilitačních zařízeních, odděleních následné péče či na péči domácí,“ dodala Doležalová.

Rekonstrukce části broumovské nemocnice, kde vzniklo pět speciálních lůžek DIOP, stála více než 23 milionů korun a šlo o největší investici za poslední léta. Je to první etapa modernizace zanedbané broumovské nemocnice, která je od roku 2006 součástí Oblastní nemocnice Náchod patřící kraji. Poskytuje péči pro spádovou oblast s 27.000 obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdravotnictví, Broumov, DIOP, modernizace, nemocnice, pacient, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Oblastní nemocnice Náchod, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Ivana Urešová, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Broumově jako jediná v kraji otevře službu DIOP  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.