Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum Jičín vystavuje vysvědčení od 18. století do současnosti

Školní vysvědčení stará i více než 200 let mohou od čtvrtka vidět návštěvníci muzea a galerie v Jičíně na výstavě nazvané Od Marie Terezie po dnešek. Kromě vysvědčení muzeum prezentuje i další historické materiály, různé listiny vztahující se ke školství, fotografie, učebnice, slabikáře, školní pomůcky či školní brašny.

Výstava, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského v Praze, potrvá do 23. září, uvedla historička muzea Jana Schlesingerová.

Nejstarší vysvědčení jsou z let po vyhlášení Všeobecného školního řádu, který uvedla v platnost Marie Terezie 6. prosince 1774. Jsou to nejstarší známá vysvědčení na českém území, a to dvě vysvědčení učitele Václava Peršíka vydaná Normální školou v Praze a Vzornou hlavní školou U sv. Jindřicha v Praze dne 28. listopadu 1776. K vidění je také řada kopií vysvědčení známých osobností.

Muzeum na výstavě prezentuje vysvědčení z gymnázií, triviálních, hlavních, obecných, měšťanských, základních a středních škol, ať státních či soukromých. Výstava mapuje jejich podobu na celém území někdejšího Československa. Zahrnuje tedy i vysvědčení z území Slovenska a Podkarpatské Rusi, a to včetně zde žijících národnostních menšin. Vystavena jsou i vysvědčení českých menšin v zahraničí. Návštěvníci uvidí vysvědčení například z chorvatského Daruvaru, ze škol Spolku Komenského ve Vídni, z Volyně nebo z Argentiny.

Autoři | Foto By Svenkaj - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57061237

Štítky vysvědčení, výstava, Jičín, škola, muzeum, Marie Terezie Habsburská, Praha, Jan Amos Komenský, Argentina, Slovensko, Vídeň, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Jičín vystavuje vysvědčení od 18. století do současnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.