Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecký kraj zahájí spolupráci s univerzitou z Vietnamu

Zastupitelé Královéhradeckého kraje otevřeli cestu ke spolupráci krajských škol technického zaměření s vietnamskými studenty. Dnes schválili uzavření memoranda o spolupráci mezi krajem a vietnamskou univerzitou Ton Duc Thang. Memorandum podepíšou zástupci stran tento čtvrtek v Hradci Králové. Ročně by mohlo v hradeckém kraji studovat na středních školách 40 až 150 Vietnamců, kteří by se pak v regionu zapojili do práce ve vystudovaných oborech. První studenti by mohli nastoupit v září 2020.

"Spolupráce mezi Královéhradeckým krajem a univerzitou umožní vietnamským žákům dosáhnout středoškolského vzdělání na našich vybraných školách. Žáci se budou vzdělávat v oborech textilního, zdravotního či sociálního zaměření. Je podstatné, že tito žáci po absolvování studia chtějí trvale pracovat v našem regionu, čímž bychom částečně vyřešili nedostatek pracovníků v technických oborech, ale také ve zdravotnictví a sociálních službách," uvedla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová.

Podle Svatoňové budou následovat konkrétní kroky, vietnamská strana například zahájí nábor zájemců ve Vietnamu a získávání víz pro ně. Královéhradecký kraj začne připravovat ubytování pro vietnamské žáky a zkrácenou formu studia vybraných oborů vzdělávání.

Kraj oslovila první univerzita z Ho Či Minova Města, která si pro pilotní projekt vzdělávání na středních školách vietnamských studentů vybrala Královéhradecký kraj. Vietnamská strana má zájem hlavně o studijní obory technického zaměření úzce propojené se zaměstnavateli, slibuje si od toho lepší uplatnění přímo ve firmách v regionu.

Snaha zlepšit situaci u oborů, kde není zájem

Kraj si zase od toho slibuje obsazení oborů, o které není velký zájem. Vytipoval už několik škol, například Zemědělskou akademii a Gymnázium v Hořicích na Jičínsku, kde by pro zahraniční studenty připadal v úvahu obor ošetřovatelství, nebo školu zaměřenou na textilní průmysl v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Pokud vše půjde podle plánu, první studenti by mohli přijet už na začátku roku 2020 a v září nastoupit ke zkrácenému, jeden a půl ročnímu, studiu konkrétního oboru. Mělo by jim být 18 let, měli by mít ve Vietnamu ukončené středoškolské vzdělání a přibližně tříměsíční kurz českého jazyka. V Královéhradeckém kraji budou ubytovaní v domovech mládeže v místě škol, kde absolvují další šestiměsíční kurz češtiny.

Už při praxi by studenti měli zaměření na daný podnik, ve kterém by pak našli pracovní uplatnění. Finanční stránku projektu by v první fázi zajistila vietnamská strana, na kraji by bylo zajištění výuky a zprostředkování provázání s firmami.

 

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, Vietnam, správa, školy, textil, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, univerzita, Tôn Đức Thắng, Hradec Králové, studium, Martina Berdychová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zahájí spolupráci s univerzitou z Vietnamu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.