Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava budovy hradecké univerzity má začít v létě 2020. Stát bude téměř půl miliardy

, aktualizováno 5. září 2019, 13:34

Univerzita Hradec Králové (UHK) dokončuje přípravu rekonstrukce dvou budov na náměstí Svobody. U Filosofické fakulty chce na jaře 2020 vypsat výběrové řízení na dodavatele prací a v létě začít stavět. Oprava druhé budovy, kde sídlí Pedagogická fakulta, by mohla začít o rok později. Potvrdil to mluvčí univerzity Jakub Novák. Předpokládané náklady jsou asi 423 milionů Kč s DPH.

"Obě budovy mají pravomocné stavební povolení, což považujeme za velký úspěch. Leží totiž v památkové zóně a Pedagogická fakulta je navíc památkově chráněná," řekl Novák.

Obě univerzitní budovy na náměstí Svobody v roce 2015 dostaly novou fasádu včetně zateplení. Plánová rekonstrukce se proto bude týkat hlavně interiérů. Obnova Filosofické fakulty, včetně přístavby na úkor parkoviště pro akademiky, by měla vyjít na asi 173 milionů korun s DPH. "Zahájení rekonstrukce by mohlo začít po ukončení letního semestru 2020, tedy na přelomu dubna května, respektive června," podotkl Novák.

Z programového financování ministerstva školství univerzita dostala na opravu 147 milionu korun s DPH, zbývajících 26 milionů uhradí sama. "Doufáme, že rekonstrukci Filosofické fakulty dokončíme do roku 2022," dodal Novák.

Univerzita hledá finanční zdroje 

Oprava sousední památkově chráněné Pedagogické fakulty by měla stát 250 milionů korun s daní. Univerzita teď hledá zdroje na spolufinancování. Stavební práce by mohly propuknout na začátku léta 2021. Výuka se má dočasně přesunout do méně užívané budovy v ulici Víta Nejedlého.

Univerzita chce opravit o vysokoškolské koleje v Palachově ulici na Moravském Předměstí, kde UHK nabízí studentům v panelákové zástavbě ubytování. Opravy budou rozděleny do dvou etap, první by měla podle zástupců univerzity stát 19,9 milionu korun se započtením daně, přičemž dotace činí 11,9 milionu korun.

V první etapě plánované na léto 2020 má být opravena střecha, balkony, schodiště, částečně rekonstruovány rozvody a aspoň ve dvou vchodech vyměněn nábytek. "První práce by mohly začít už na jaře příštího roku, aby do konce roku 2020 první etapa skončila," řekl Novák.

Druhá etapa by měla vyjít na 11,6 milionu korun s DPH a dotace má činit sedm milionů. Druhá etapa by měla na první navázat a začít na jaře roku 2021. V plánu je oprava dalších vchodů včetně vrátnice, ubytovací kanceláře a vybudování zázemí pro sportovní aktivity studentů.

 

Autoři | Foto cs.wikipedia.org

Štítky ČR, stavby, školy, vysoké, Hradec Králové, FOTO, univerzita, léto, Jakub Novák, Univerzita Hradec Králové, rekonstrukce, Vít Nejedlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava budovy hradecké univerzity má začít v létě 2020. Stát bude téměř půl miliardy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.