Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Investice za téměř 100 milionů. Nemocnice hradeckého kraje propojí informační systém

Královéhradecký kraj chce do podzimu 2022 propojit své nemocnice informačním systémem za 98 milionů korun. Zatím dokončil výběr dodavatele softwaru, který za 36 milionů vytvoří firma ICZ. Dnes kraj s ICZ podepsal smlouvu. Ve druhé fázi kraj vybere v soutěži dodavatele serverů a počítačů. Jednotný systém by měl nemocnice propojit a zlepšit přístup lékařů k údajům o pacientech. Většinu nákladů asi pokryje evropská dotace, uvedlo hejtmanství. Krajské oblastní nemocnice jsou v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem.

"Nemocniční informační systém zlepší vzájemnou komunikaci, zpracování a vyhodnocování dat krajských zdravotnických zařízení," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. Tendr na dodavatele softwaru trval dva roky. Pro soutěž na nákup koncových zařízení kraj vytvoří komisi složenou z počítačových odborníků jednotlivých nemocnic a zástupců krajského zdravotnického holdingu, kteří určí předmět tendru.

Nyní má každá nemocnice svůj vlastní informační systém. "Tyto systémy jsou zastaralé, nemají potřebnou podporu a jejich další údržba je komplikovaná a finančně náročná," uvedl dříve Cabicar.

Nemocniční informační systém je klíčový software, který má na starost mapování, evidování a uchovávání všech lékařských procesů, a to zpráv, výsledků a objednávek. Vedle toho v nemocnicích fungují další systémy, například laboratorní systém nebo systém na zpracování a rozesílání obrazové dokumentace. Dále mají nemocnice systémy pro řízení jednotlivých oblastí, například stravování či personalistiky.

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, správa, internet, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, informační systém, software, Trutnov, Náchod, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Aleš Cabicar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investice za téměř 100 milionů. Nemocnice hradeckého kraje propojí informační systém  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.