Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zájem o hradeckou univerzitu klesá, do prváku by mělo nastoupit přes dva tisíce studentů

Univerzita Hradec Králové (UHK) chce letos ke studiu v akademickém roce 2019/2020 přijmout 2370 studentů, což je o tisícovku méně, než byl plán pro přijetí v loňském roce. Meziročně také klesl počet studentů, kteří se ke studiu na UHK hlásili. Do končícího akademického roku 2018/2019 loni nastoupilo 2521 studentů. Univerzita tak na základě klesajícího zájmu upravila pro letošek plánovaný počet přijatých.

„Kolik se jich z těch plánovaných 2370 skutečně zapíše, ještě nevíme, to budeme znát v září," řekl mluvčí hradecké univerzity Jakub Novák.

Počet odevzdaných přihlášek klesá několik let po sobě, letos to bylo 6931, loni 8030 a v roce 2017 dokonce 8456 přihlášek. Podle prorektorky pro tvůrčí činnost UHK Leony Stašové je důvodem klesajícího zájmu nepříznivý demografický vývoj. „Pokles populace se promítá samozřejmě i do počtu uchazečů. Pokles ale nezaznamenáváme na všech fakultách," řekla.

Slabší ročníky

Do hry se v posledních letech dostávají slabé ročníky, což se promítá do statistik. „Ten trend je, stejně jako v celé České republice, nepříjemný a počet klesá. Uchazeči prostě nejsou," řekl Novák.

Přestože zájemců ubývá, o některé obory je tradičně stále velký zájem, a o některé obory dokonce zájem roste. Jako jediná roste Přírodovědecká fakulta (PřF). Nyní na PřF studuje 745 studentů, loni to bylo 687 a v roce 577 studentů.

Velký zájem je také o obory Pedagogické fakulty a Fakulty informatiky a managementu. K oborům s největším zájmem uchazečů patří také neučitelská pedagogika nebo informatika.

Studium na UHK

V současnosti studuje na UHK 6925 studentů, loni to bylo 6245 a v roce 2017 měla univerzita 6282 lidí. UHK vznikla v roce 2000 z vysoké školy pedagogické, nyní nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informaticky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. Kromě Univerzity Hradec Králové vysokoškolské studium nabízí v Hradci Králové Lékařská a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Své univerzitní středisko v H. Králové má Metropolitní univerzita Praha.

Autoři | Foto UHK

Štítky univerzita, Hradec Králové, UHK, studenti, první ročník, Univerzita Hradec Králové, studium, Jakub Novák, Metropolitní univerzita Praha, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o hradeckou univerzitu klesá, do prváku by mělo nastoupit přes dva tisíce studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.