Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Univerzita chystá velké investice. Na opravu svých budov vydá půl miliardy

Univerzita Hradec Králové (UHK) připravuje opravy budov a dalšího zařízení za téměř půl miliardy korun. Stavební práce chce zahájit do tří let. Většina prostředků bude ze státního rozpočtu. Už letos v létě chce škola za 2,5 milionu korun obnovit v kampusu Na Soutoku odpočinkové zóny pro studenty. Příští rok plánuje zahájit hlavní část oprav vysokoškolské koleje v Palachově ulici, kde UHK nabízí studentům ubytování. Rekonstrukce čeká také dvě budovy na náměstí Svobody, kde je Pedagogická a Filosofická fakulta.

 

„Univerzita Hradec Králové předpokládá v horizontu pěti let vynaložení zhruba 460 až 480 milionů korun na rekonstrukce objektů v majetku univerzity. Konkrétně jde o tři projekty, z toho jsou dvě budovy na náměstí Svobody a budova kolejí," řekl kvestor Aleš Klicnar.

Oprava koleje na Moravském Předměstí

Rekonstrukce koleje v Palachově ulici na Moravském Předměstí bude rozdělena do dvou etap. V první etapě, která by měla začít v srpnu 2020, je na řadě oprava a zateplení střechy, rekonstrukce balkonů, schodišť, částečné i rekonstrukce rozvodů a minimálně ve dvou vchodech výměna nábytku. Celkové náklady na tuto etapu jsou 19,9 milionu korun bez DPH. V druhé etapě se počítá s opravou vstupního vchodu včetně vrátnice, ubytovací kanceláře a s vybudováním zázemí pro sportovní aktivity studentů. Tato etapa má stát okolo deseti milionu korun bez DPH. Podle zástupců univerzity se oprava kolejí dotkne jejich provozu jen minimálně.

V září 2020 by měla začít rekonstrukce interiérů Filosofické fakulty na náměstí Svobody za 194 milionů korun včetně DPH. Obě univerzitní budovy na náměstí Svobody v roce 2015 dostaly novou fasádu včetně zateplení. Oprava budovy sousední Pedagogické fakulty, která je památkově chráněná, by měla začít o rok později, v září 2021. Stavební práce by měly v tomto případě vyjít na 250 milionů korun s DPH. „Obě budovy nevyhovují standardům pro výuku na vysoké škole," řekl Klicnar.

Ovlivní provoz

Rekonstrukce budov na náměstí Svobody provoz univerzity ovlivní. „Výuku po dobu oprav přesuneme do naší ne zcela využívané budovy v ulici Víta Nejedlého. Rekonstrukce budov by neměly probíhat současně, abychom mohli využít kapacitu objektu," řekl  Klicnar.

V univerzitním areálu Na Soutoku stojí tři budovy, od roku 1997 budova Pedagogické fakulty UHK, v roce 2008 dokončený objekt Fakulty informatiky a managementu UHK a v květnu 2017 otevřený objekt Přírodovědecké fakulty. Univerzita chce v této lokalitě naproti nemocnici ve výstavbě v budoucnu pokračovat. Další výstavbu ale blokuje nedostatek financí a také nedořešené majetkové vztahy.

UHK

Královéhradecká univerzita má přes 6000 studentů. UHK vznikla v roce 2000 z vysoké školy pedagogické.

Autoři | Foto UHK

Štítky Univerzita Hradec Králové, univerzita, rekonstrukce, oprava, Moravské Předměstí, Vít Nejedlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita chystá velké investice. Na opravu svých budov vydá půl miliardy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.