Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Univerzita chce v kampusu náměstí pojmenovat podle Václava Havla

Hradec by mohl mít k 30. výročí sametové revoluce náměstí Václava Havla. S nápadem přišla Univerzita Hradec Králové (UHK). Název náměstí Václava Havla by měla nést piazzetta v univerzitním kampusu Na Soutoku. Návrh ale ještě musí schválit městská rada a zastupitelstvo.

„Když si Hradečáci budou chtít dát sraz, tak už nebudou muset říkat, že se sejdou u fontány v kampusu, ale na náměstí Václava Havla. Osobnostem boje proti totalitě to v Hradci Králové stále dlužíme," řekl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Pokud půjde vše dobře, předpokládá, že slavnostní odhalení náměstí Václava Havla by mělo být 16. listopadu. „Bude tam cedule s novým názvem náměstí. Souhlas paní Dagmar Havlové již máme. Rada města by měla o návrhu jednat 18. června," řekl Novák.

Náměstí Svobody se nepřejmenovalo

Hradec Králové dosud nemá žádné veřejné prostranství pojmenované po prezidentu Havlovi. Vedení města chtělo v minulosti pojmenovat po Václavu Havlovi náměstí Svobody v centru města, zastupitelé však návrh v červnu 2012 neschválili.

Jen před městskou knihovnou je od října 2014 takzvaná Havlova lavička, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Má podobu dvou židlí, které spojuje stolek, jehož středem prorůstá strom. Lavička sloužící k setkávání a dialogu lidí existuje v řadě měst v ČR a také například ve Washingtonu, Dublinu či v Barceloně.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova v prosinci 2011 ve věku 75 let.

Autoři | Foto UHK

Štítky Václav Havel, Univerzita Hradec Králové, náměstí, revoluce, Hradec Králové, Sametová revoluce, Jakub Novák, Dagmar Havlová, Bořek Šípek, Česko, Washington, D.C., Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita chce v kampusu náměstí pojmenovat podle Václava Havla  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.