Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mladí programátoři budou tvořit nejlepší opendatovou aplikaci

Na konci března se v Hradci Králové uskuteční první ročník soutěže pro žáky středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol nebo vysokých škol nazvaná Hackathon. Soutěžící budou programovat webovou aplikaci pro otevřená data Královéhradeckého kraje. Na vítěze čeká finanční odměna ve výši 20 tisíc korun.

Královéhradecký Hackathon se uskuteční 21. března 2019 na půdě Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové od osmi ráno do osmi večer. Soutěžní týmy čeká celodenní programování s možnou asistencí školeného mentora, na jehož konci vznikne software užitečný všem obyvatelům Královéhradeckého kraje.

Hackathon pořádá Královéhradecký kraj ve spolupráci s Fakultou informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Hlavním partnerem soutěže je firma Unicorn, partnerem je firma Ders. Účelem Hackathonu je podporovat vznik aplikací, využívajících tak zvaná otevřená data, čili data dostupná na internetu ve strojově čitelné podobě, jejichž podmínky užití umožňují je volně využívat. Současně se tak podporují i Open-Source softwary, které autor poskytuje s otevřeným zdrojovým kódem a s licencí specifikující, jaká práva k otevřenému kódu získá jeho uživatel a jak s ním může nakládat. 

„Přístup k tak zvaným otevřeným datům umožňuje kraj na svém webu. Lidé zde najdou například seznam památných stromů, přehled středoškolských oborů, seznamy lékařských pohotovostí, či dokonce i informace o rozpočtu. Touto cestou otevíráme náš úřad ještě více veřejnosti, aby byl ještě transparentnější,“ uvedl krajský radní a iniciátor Hackathonu Rudolf Cogan.

Soutěžní aplikace posoudí odborná porota, která bude hodnotit funkčnost aplikace, jak je ovladatelná a pro uživatele intuitivní a přehledná. Důležitá bude také míra využití otevřených dat Královéhradeckého kraje a také jaký užitek přinese veřejnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky PC, škola, vzdělání, Hradec, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Unicorn, Ders, Rudolf Cogan

Mladí programátoři budou tvořit nejlepší opendatovou aplikaci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.