Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepší mladí "hackeři" v Česku studují na hradeckém Gymnáziu Boženy Němcové

Na konci minulého týdne se v areálu Policejní akademie ČR v Praze uskutečnilo národní finále 2. ročníku Středoškolské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti. Vítězem se stal Ondřej Bleha z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové.

Těsně za ním se umístil Břetislav Hájek z Gymnázia v Českém Brodě a trojici nejúspěšnějších uzavřel Ondřej Tesař ze Střední průmyslové školy elektrotechnické a vyšší odborné školy v Pardubicích. Čtvrté místo obsadil Vadim Kablukov z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové.

Studenti, kteří se umístili v první patnáctce, dostanou pozvání k letním soustředěním na spolupracujících vysokých školách. Na základě výsledků těchto workshopů bude také sestaven tým, který bude reprezentovat Českou republiku na Evropském finále, které by se mělo uskutečnit letos v Londýně. Vítěz Ondřej Bleha se automaticky stává členem reprezentace.

Hacking vs. cracking

Hacking je v IT nejvyšší úrovní technických dovedností. Když někdo „hackuje,“ znamená to, že jeho programátorské znalosti jsou na velmi vysoké úrovni. Při hackingu jsou využívány promyšlené techniky k tomu, aby programátor se současnou technologií dosáhl efektivnějších a lepších výsledků. Na samotném hackování tak není nic nelegálního. Právě naopak, kdo umí hackovat, je v IT průmyslu velmi ceněn.

Na druhé straně je cracking, který již nelegální je. Pokud někdo, kdo umí hackovat, použije své technologické znalosti k tomu, aby se obohatil nebo někomu uškodil, jde již o cracking. Hacker, který páchá tuto ilegální činnost, se tedy automaticky stává crackerem.

Autoři | Foto Gymnázium Boženy Němcové

Štítky PC, hacker, soutěž, gymnázium, Česko, Gymnázium Boženy Němcové (Hradec Králové), Božena Němcová, Hradec Králové, Policejní akademie České republiky v Praze, Praha, Londýn, Pardubice, Český Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší mladí "hackeři" v Česku studují na hradeckém Gymnáziu Boženy Němcové  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.