Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přes čtyřicet procent dětí nikdy nevidělo dojení krávy, nejvíce jich chce cestovat v čase

Český statistický úřad (ČSÚ) jako každoročně i letos prováděl Minisčítání dětí. Výzkumníci ratolestem pokládali otázky týkající se jejich vědomostí, zkušeností a dovedností. Potomci zaostávali hlavně u přírodních témat.

Například dvě třetiny dětí nikdy neviděly výrobu másla, přes 40 procent dojení krávy. Kolem šesti procent neslyšelo kukačku, asi 1,6 procenta dokonce nikdy v životě nebyla v lese. Tvrdí to ČSÚ, jehož Minisčítání se zúčastnilo přes 26 tisíc dětí.

„Dozvěděli jsme se, že 41 procent dětí nikdy nevidělo dojení krav. Dalších šest procent prý nikdy neslyšelo kukačku a nevidělo včelí úl a necelá dvě procenta dětí dokonce nikdy v životě nebyla v lese," říká Helena Koláčková z vnější komunikace ČSÚ.

Statistici také zjistili, že 6,8 procenta dětí nikdy nevidělo živého ježka, veverku v lese 4,7 procenta nebo hopsajícího zajíce 4,4 procenta. Asi dvě procenta dětí také podle průzkumu nikdy netrhala jahody.

Výzkumníci se zajímali rovněž o to, jak jsou děti šikovné a samostatné. Ukázalo se, že pro přibližně dvě třetiny z nich není problém umýt nádobí bez myčky, zavázat si tkaničky nebo zatlouci hřebík. Kolem poloviny umí uvařit polévku, rozdělat oheň na ohništi, přišít si knoflík nebo si vyprat oblečení v pračce. Asi třetina dětí tvrdí, že by dokázala přebalit kojence.

Při svých rozhovorech s dětmi statistici neopomněli ani otázku nadpřirozených schopností. Zajímalo je, jakou by si nejraději vybraly. Nejvíc jich touží cestovat v čase (20,3 procenta) nebo umět čas zastavit (19,7 procenta). Dále se umístilo létání, čtení myšlenek, neviditelnost a nesmrtelnost. Nejméně dětí (4,4 procenta) si zvolilo obrovskou sílu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, průzkum, výzkum, děti, statistika, Český statistický úřad, kráva, les

Přes čtyřicet procent dětí nikdy nevidělo dojení krávy, nejvíce jich chce cestovat v čase  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.