Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V soutěž Medik roku 2018 uspěli i studenti hradeckých lékařských fakult

Ve dnech 13. – 15. dubna 2018 se v Jindřichově Hradci uskutečnil čtvrtý ročník soutěže zručností, dovedností, ale i zábavy s názvem Medik roku 2018. Soutěž je určena medikům ze 4. - 6. ročníků lékařských fakult z České republiky. Akce je pořádána společností Jihočeské nemocnice a každý rok ji hostí jedna z jihočeských nemocnic. Letos nad akcí převzali záštitu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a hejtmanka Jihočeského kraje paní Ivana Stráská.

Své dovednosti změřilo ve dvanácti soutěžních disciplínách devatenáct pětičlenných týmů. Na studenty čekala řada moderních trenažérů pod vedením jindřichohradeckých lékařů. Vyzkoušeli si například videolaryngoskopii u dítětě, resuscitaci dítěte, interní hrátky, endoskopické laparoskopické dovednosti na trenažeru, kanylaci periferní žíly, řešení kritického stavu dospělého či simulaci porodu.

„Soutěže byly zaměřeny na klinickou a akutní medicínu. Medici se učili řešit akutní stavy. Chtěli jsme, aby nejen soutěžili a bavili se, ale aby se také něco naučili. Předpokládám, že mnozí z nich dostali poprvé do ruky ultrazvukovou sondu nebo intubovali,“ komentuje Vít Lorenc, primář oddělení ARO.

Součástí projektu je i odměna všem soutěžícím v podobě placené stáže. Jedním z těch, který soutěží v minulých letech jako studenti prošel, je i nynější internista jindřichohradecké nemocnice Michael Sekej, který bedlivě hodnotil disciplínu Interní hrátky. „Pamatuji si, jak náš tým plný nadšení přišel k stanovišti, aby urval co nejvíce bodů. A teď, jak ke mně přicházejí týmy, vrhnou se na „ékágéčka“ a analyzují, vidím sebe dva roky zpět. Je to moc milá vzpomínka,“ dodává.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mediků proběhlo v kulturním domě Střelnice v Jindřichově Hradci, kde umístění týmů, včetně vítěze letošního ročníku, oznámila, společně s hosty večera, herečka, šansoniérka a moderátorka Chantal Poullain, která taktéž během večera vystoupila v živém vstupu s Triem Štěpána Markoviče.

Titul Medik roku 2018 a místo první v soutěži v Jindřichově Hradci získal tým z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vedl kapitán Pavel Novák. Na druhém místě skončil tým z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové pod vedením Matěje Samce. Třetí místo patří týmu z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany taktéž v Hradci Králové, který vedl Jan Lekeš.

 5. ročník soutěže Medik roku by se měl konat v dubnu 2019 v Nemocnici České Budějovice.

Autoři

Štítky zdraví, vzdělání, společnost, Medik roku, soutěž, Jindřichův Hradec, lékařská fakulta, Adam Vojtěch, Ivana Stráská, Jihočeské nemocnice, a.s., Česko, Jihočeský kraj, Univerzita Karlova, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěž Medik roku 2018 uspěli i studenti hradeckých lékařských fakult  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.