Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecká zdrávka dostane modernější laboratoře za 10 milionů korun

Moderních laboratoří s novým vybavením se dočká Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola v Hradci Králové. Desetimilionový projekt na rekonstrukci místností a nákup vybavení schválila včera krajská rada. Stavební práce začnou v květnu.

Rekonstrukce laboratoří hradecké zdravotnické školy je nezbytná. Stav laboratoří totiž odpovídá době, kdy byl jejich inventář pořízen – a to bylo před více jak dvěma desítkami let. Kromě nedostačujících prostorů pro ukládání pracovních pomůcek a řady problémů s technickým zařízením místností je zde hlavním problémem především ochrana zdraví žáků. Moderní laboratoře umožní jak kvalitnější výuku, tak bezpečnější provoz a v neposlední řadě i bezbariérovost,“ okomentovala důvody realizace projektu Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu.

Jedním z nezbytných kroků ke stabilizaci zdravotnictví v Královéhradeckém kraji je rozvoj zdravotnického vzdělávání, které vychovává personál pro naše nemocnice. Zkvalitnění prostor zdravotnických škol a jejich výuky je důležitá investice, jejíž výsledky pocítíme v následujících letech,“ zhodnotil význam projektu hejtman Jiří Štěpán.

Předmětem projektu je dodávka nového vybavení laboratoří fyziky, chemie a biologie. Na místě nejprve proběhnou stavební úpravy, které zahrnují nové rozvody plynu, vody a odpadů a výstavbu výtahu, který umožní zmíněný bezbariérový přístup.

Projekt bude mít dopad na teoretickou a praktickou výuku žáků. Díky jeho realizaci dojde ke zkvalitnění výuky fyziky, chemie a biologie, a to především v její praktické části. Díky novému vybavení budou moci pedagogičtí pracovníci využívat nejmodernější zařízení, technologie a projekční techniku,“ sdělila ředitelka školy Soňa Lamichová a dodala, že nové laboratoře přinesou i atraktivnější výuku, která zvýší zájem o studium. „Vedle toho bude mít rekonstrukce pozitivní dopad i na žáky se zdravotními omezeními, což by do budoucna mohlo umožnit takto hendikepovaným vstup do oboru zdravotnictví,“ doplnila ředitelka Lamichová.

Předpokládaná hodnota rekonstrukce činí 10,4 milionu korun včetně DPH. Na projekt kraj získal příslib dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) ve výši 90 %. Zbylou částku pokryje krajský rozpočet.

Začátek stavebních prací se předpokládá na konec května. Termín dokončení je naplánován na prosinec 2018. 

Kromě maturitních oborů Zdravotnické lyceum, Zdravotnický asistent, Laboratorní asistent či Asistent zubního technika nabízí škola i vyšší odborné vzdělání v oborech Diplomovaná všeobecná sestra, Diplomovaný farmaceutický asistent, Diplomovaný zubní technik a Diplomovaný zdravotní laborant. Nově škola otevírá i unikátní obor Diplomovaná dětská sestra.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky zdravotnictví, školství, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, laboratoř, projekt, rekonstrukce, Vyšší odborná škola zdravotnická, Martina Berdychová, Jiří Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká zdrávka dostane modernější laboratoře za 10 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.