Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve dvorské zoo mají mládě damana, příbuzného slonů

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové se narodilo mládě damana skalního. Damani, kteří připomínají většího králíka, jsou nejbližšími příbuznými slonů. Dvorská zoo chová damany od září 2004 a od té doby se jí podařilo odchovat 14 mláďat. Naposledy se zvířata ve dvorském safari parku rozmnožila před šesti lety.

V pavilonu Africká savana, který je zaměřený na slony, mohou návštěvníci nyní vidět trojici damanů: dospělý pár se jmény Elf a Kaia a nový přírůstek. Páru se původně narodila mláďata dvě, jedno ale uhynulo. „Pohlaví nového přírůstku zatím neznáme, první preventivní prohlídku provedeme v příštích týdnech. Malého damana je ale možné už nyní pozorovat v expozici, jen občas si zaleze odpočinout do dřevěné boudy,“ řekla ošetřovatelka Kateřina Bílková.

Se slony sbližuje damany to, že mají končetiny zakončené nehtovými kopýtky a chodidla opatřená polštářky. Mají také podobně založený chrup, dva stále dorůstající přední řezáky mají přeměněné na krátké kly vyčnívající z tlamičky. Jako sloni mají mléčné žlázy mezi předními končetinami. Rovněž doba březosti je dlouhá, u damanů osm měsíců, u slonů 24 měsíců. Se slony vykazují i některé podobné znaky na kostře.

Daman skalní může v dospělosti dosáhnout hmotnosti přes pět kilogramů. Žije v koloniích složených z jednotlivých rodin vedenými dominantními samci. Zdržuje se především ve skalách a kamenitých oblastech, kde si staví hnízda nebo využívá opuštěné nory po hrabáčích či surikatách. Pro všechny druhy damanů je společná nízká schopnost teplotní regulace těla, proto se hodně vyhřívají na slunci.

Ve třetihorách byli damani rozšířeni ve více druzích, z nichž některé dosahovaly velikosti divokého prasete. Současnosti se dočkali pouze ti nejpřizpůsobivější jedinci, kteří mají schopnost najít úkryt a stravu tam, kam se konkurující kopytníci nedostanou. Jedním z takových znaků jsou například končetiny uzpůsobené k pohybu po skalách a šplhu díky speciálním žlázám vylučujícím lepkavý sekret v oblasti chodidel a postavení palce na zadních nohou.

Autoři | Foto safaripark.cz

Štítky Safari park, zoo, zvířata, Daman, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve dvorské zoo mají mládě damana, příbuzného slonů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.