Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Restaurátoři pracují na interiéru kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech

Od poloviny roku 2016 je unikátní dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech v péči restaurátorů, specialistů a řemeslníků, jedna z nejstarších církevních památek ze dřeva v České republice i ve střední Evropě totiž prochází zásadní obnovou. Stavební práce již prakticky skončily, nyní se odborníci soustředí na restaurování movitého inventáře a maleb v interiéru kostelíka.

Opravy kostela v parku na soutoku Labe a Orlice vyjdou na necelých devatenáct milionů korun. Město, kterému tato kulturní památka z počátku 17. století patří, chce kostel dovezený do Hradce Králové za první republiky z východního Slovenska otevřít letos v říjnu během oslav stého výročí vzniku republiky. Po převozu ze slovenské Habury byl totiž tehdy v Hradci slavnostně otevřen právě 28. října 1935, na počest československým legionářům.

Rekonstrukci dřevěného kostelíku v Jiráskových sadech, který slouží pravoslavným věřícím z Hradce Králové a okolí, chtělo město provést už před lety za pomoci dotací z norských fondů. Tento záměr však nedopadl, a tak město provádí rekonstrukci z vlastních zdrojů. 

„Obnova kostela sv. Mikuláše se naposledy uskutečnila v roce 1935 jako součást jeho transferu do Hradce Králové. Po více než 80. letech je žádoucí tuto v Hradci Králové výjimečnou kulturní památku zabezpečit pro další léta. Mimo restaurování a zásahu proti dřevokazným škůdcům je kostel doplněn o hromosvod, požární i bezpečnostní zabezpečovací systém a hasicí zařízení. Nechceme, aby tato královéhradecká památka s velmi zajímavou historií dopadla jako dřevěný kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Hrabůvce, který do základu vyhořel dne 2. dubna 2002, přestože jeho hašení bylo zahájeno do 11 minut od nahlášení požáru. Obnovu kostela sv. Mikuláše komplikují nástěnné malby na vnitřních roubených stěnách, polychromovaný a zlacený ikonostas, žertvenik, prestol a další vybavení. Aby se nemuselo přemisťovat toto vybavení z první třetiny 19. století do klimatizovaného muzea, je součástí obnovy instalace zařízení pro úpravu parametrů vnitřního klimatu. Hodnota kostela s vnitřním vybavením je zvýšena skutečností, že je využívaný po 400 let ke svému původnímu určení, rekonstrukcí je proto upřednostněna živá funkce před muzealizací zlaceného a polychromovaného vybavení,“ říká Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

Tisková zpráva | Foto Město Hradec Králové

Štítky kostel, rekonstrukce, interiér, Hradec Králové, sad, Česko, střední Evropa, První republika, Slovensko, Labe, Kateřina Alexandrijská, Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátoři pracují na interiéru kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.