Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po koupání v Jinolicích a Dolcích by se lidé měli osprchovat

Rozbory vody odebrané v tomto týdnu v koupacích oblastech v Královéhradeckém kraji prokázaly zhoršenou kvalitu vody ke koupání v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a v Dolcích u Trutnova. Lidé by se po koupání měli osprchovat čistou vodou. V ostatních nádržích a koupalištích v kraji je voda bez závad. Vyplývá to z informací uveřejněných včera na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Návštěvnost koupališť v kraji je nyní kvůli deštivému počasí a ochlazení minimální. Slunečné počasí s teplotami 24 až 27 stupňů Celsia by se do kraje mělo podle meteorologů vrátit o víkendu.

V Oborském rybníku hygienici zjistili zvýšenou přítomnost sinic a chlorofylu při snížené průhlednosti vody. Hygienici upozornili, že u některých lidí vnímavých na sinice a chlorofyl by se mohly vyskytnout zdravotní potíže. V koupališti ve volné přírodě Dolce rozbory ukázaly biologické oživení.

Voda vhodná ke koupání je podle rozborů na nádrži Rozkoš v lokalitě Velká Jesenice, na koupališti Dachova u Hořic a na Stříbrném rybníku. Také v nádržích v Pecce, Sobotce, Mladějově, Rychnově na Kněžnou a v Mladých Bukách je voda vhodná ke koupání. Vyhovující vodu tento týden měla i všechna umělá koupaliště v kraji.

Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, koupání, léto, koupaliště, Dolce, Jinolice, nádrž, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Trutnov, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po koupání v Jinolicích a Dolcích by se lidé měli osprchovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.