Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlasování v anketě Strom roku začalo. Královéhradecký kraj reprezentuje Rtyňská lípa svobody

Hlasování v anketě o Strom roku 2018, v němž lidé rozhodnou o stromu s nejzajímavějším příběhem a největší podporou, bylo odstartováno. Listnatý finalista Královéhradeckého kraje roste za místním hřbitovem ve Rtyni v Podkrkonoší.

Anketu Strom roku 2018 pořádá Nadace Partnerství, která pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. V letošním ročníku usiluje o odborné ošetření a postup do evropského kola soutěže dvanáct kandidátů z jedenácti krajů. Letos se ve vztahu k výročí založení Československa jedná o pouze takzvané Stromy svobody, které byly sázeny ve zlomových momentech republiky.

Z šestapadesáti návrhů se probojovalo do finále dvanáct Lip svobody zasazených na oslavu nově vzniklého Československa, konce války nebo v závěru pražského jara na protest proti okupaci vojsk Varšavské smlouvy.

Rtyňská finalistka

Královéhradecký kraj v letošním ročníku reprezentuje Rtyňská lípa svobody, která roste v areálu Lipka ve Rtyni v Podkrkonoší. Zdejší lípa srdčitá byla vysazena 13. dubna 1919 a obvod jejího kmene měří 237 centimetrů. Tento strom zasadili místní Sokolové, slavnosti se tehdy zúčastnilo žactvo, učitelský sbor, zástupci obce i mnoho místních.

Podle zápisu v obecní kronice se dříve u Lípy svobody konaly různé slavnosti. U příležitosti stého výročí vzniku republiky chtějí usedlíci na tuto tradici navázat a společně příběh jejich lípy oživit.

Hlasování v anketě je zpoplatněné a finance získané pro jednotlivé finalisty se využijí k jejich ošetření či novým výsadbám. Hlasovat je možné do 25. září 2018 a všechny finalisty si můžete prohlédnout na webové stránce ankety Strom roku 2018.

Autoři | Foto Marek Olbrzymek

Štítky strom, zeleň, Stromy svobody, lípa, anketa, Strom roku, Královéhradecký kraj, Rtyně v Podkrkonoší, Československo, Nadace Partnerství, Varšavská smlouva, Lipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasování v anketě Strom roku začalo. Královéhradecký kraj reprezentuje Rtyňská lípa svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.