Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

„Wintonovo dítě“ Hana Kleinerová navštívila Univerzitu Hradec Králové

Vedení Univerzity Hradec Králové a zástupci univerzitních součástí v pondělí 25. června 2018 přivítali velmi vzácnou návštěvu. Do Hradce Králové, kde strávila dětství a vyrůstala, se alespoň krátce vrátila paní Hana Kleinerová, která je jednou z 669 židovských dětí, jež před smrtí zachránil Nicholas Winton.

Hana Kleinerová narozená v roce 1927 v Praze poctila UHK svou návštěvou v doprovodu manžela Cedrica Isaaca. Oba vzácné hosty přivítali v budově rektorátu prorektor pro strategii a rozvoj Jan Kříž, prorektor pro zahraniční vztahy Karel Kouba, vedoucí Katedry kulturních a náboženských studií Tomáš Petráček a doktor David Bouma z téže katedry Pedagogické fakulty UHK.
 
„Paní Hana Kleinerová nás všechny hned v úvodu setkání oslnila svou vynikající češtinou. Bylo velmi poutavé poslouchat její vzpomínky na krásné dětství v Hradci Králové, byť bylo toto období za tak dramatických a tragických okolností přerušeno. Je to inspirativní osobnost, jejíž návštěvy si nesmírně cením,“  hodnotil rozhovor ve velmi milém duchu prorektor Kříž. „Na Hradec Králové před tím, než jsme se sestrou Soňou nastoupily do vlaku vypraveného Nicholasem Wintonem z Československa do Londýna, vzpomínám opravdu velmi ráda.  Je to milé a přátelské město. Vašim studentům přeji, aby se jim tu líbilo a aby byli ve svém studiu úspěšní. Můj manžel Cedric mě přesvědčil, abych se do Čech vracela. Nejprve jsem nechtěla, teď jsem mu ale za to, že byl tvrdohlavější než já a přemluvil mě, velmi vděčná,“ říká usměvavá elegantní Hana Kleinerová.
 
Protože ve Velké Británii vystudovala přírodní vědy a živila se celý život jako chemik, nejvíc se těšila na prohlídku Přírodovědecké fakulty UHK. Tady ji ve své pracovně přivítal nejprve děkan fakulty Pavel Trojovský, poté ji laboratořemi provedl vedoucí Katedry chemie Kamil Musílek.  „Je úžasné, jaké možnosti studia u vás dnes studenti mají. Takové moderní vybavení je samozřejmě úplně nesrovnatelné s tím, na co jsme byli zvyklí tenkrát my. Moc to dnešním studentům přeji. Moji rodiče byli přesvědčeni, že vzdělání je to nejdůležitější, co musíme dostat. I proto se nás tenkrát, když v Československu začaly platit nacistické zákony znemožňující Židům studium, rozhodli posadit na vlak do Londýna, abychom tam se sestrou studovaly. Bylo to nelehké a odvážné rozhodnutí, které nám zachránilo život. Ani ve snu  by mě ale nenapadlo, že už rodiče a nikoho z rodiny nikdy neuvidím,“ popisuje tragické události na území tehdejšího Československa Hana Kleinerová, která se v současnosti věnuje mj. osvětové činnosti připomínající osud židovského obyvatelstva na britských školách. Jen v dobrém a s několika přátelskými historkami vzpomíná na Nicholase Wintona. S ním byla až do jeho smrti v roce 2015 v kontaktu a byl dokonce hostem na jejích 80. narozeninách.
 
Závěr návštěvy patřil otevření výstavy „20. století očima pamětníků“ Paměti národa, jež byla zapůjčena a instalována právě na počest návštěvy paní Hany Kleinerové ve studentském parku před Objektem společné výuky v univerzitním kampusu Na Soutoku.
 
Návštěva a příběh neuvěřitelně vitální, vtipné a laskavé Hany Kleinerové se nesmazatelně zapsali do historie Univerzity Hradec Králové. Zatímco paní Kleinerové zůstane jako vzpomínka na UHK několik publikací v jejím rodném jazyce, univerzitní kronika výměnou za to zaznamenala obzvláště vzácný a srdečný zápis: „Velmi mě potěšilo navštívit Universitu Hradec Králové. V Hradci jsem měla šťastné dětství a začátek mého vzdělání. Napřed v Masarykově škole a pak jeden rok v gymnasiu. Přeji Vám mnoho úspěchů v tomto krásném městě. Hana Kleinerová.“

Tisková zpráva | Foto UHK

Štítky Nicolas Winton, záchrana, 2. sv. válka, UHK, Univerzita Hradec Králové, Nicholas Winton, návštěva, Hradec Králové, dětství, studium, Jan Kříž, Karel Kouba, Československo, Tomáš Petráček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Wintonovo dítě“ Hana Kleinerová navštívila Univerzitu Hradec Králové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.