Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výzkum: Nejlepším místem pro život je Královéhradecký kraj

Nejlepším místem pro život se letos stal Královéhradecký kraj před Zlínským krajem a Prahou. Na opačném konci žebříčku všech krajů České republiky skončil Ústecký kraj. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu projektu Místo pro život, jehož výsledky zveřejnili autoři. Výzkum mezi 2800 obyvateli všech regionů a porovnáním dat z nezávislých zdrojů provedla agentura Datank. Loni byla na prvním místě Praha před Jihočeským a Královéhradeckým krajem. Poslední byl loni Středočeský kraj.

Královéhradecký kraj vykázal vysoce nadprůměrný výsledek v hodnocení pracovních podmínek. Lidé v kraji jsou spokojeni se mzdami, nízkou nezaměstnaností i nabídkou pracovních míst. Lidé v regionu oceňují také kvalitní podmínky pro vzdělávání a péči o děti, kde je zahrnuta například dostupnost mateřských škol a dětských hřišť. Pozitivní hodnocení kraj získal rozvojem infrastruktury a možnostmi sportovního a kulturního vyžití v místě bydliště.

Rezervy obyvatelé hradeckého kraje vidí v dostupnosti lékařské péče a zařízení pro seniory, v kapacitě lůžek v nemocnicích, dostupnosti lékáren nebo podílu bezbariérových spojů MHD, tedy ve zdravotních a sociálních službách. „Pokulhává také oblast občanské společnosti a tolerance, kam spadá třeba počet sdružení, nadací nebo fondů,“ uvedli autoři výzkumu.

Porovnávaná data ukázala, že počet kulturních institucí je při srovnání s ostatními regiony v hradeckém kraji nejvyšší, množství kulturních i sportovních aktivit pořádaných v průběhu roku je nadprůměrné. Lidé mají v regionu jednu z nejvyšších nadějí na dožití a nízkou průměrnou nemocnost. Kraj je nejlepší v recyklaci odpadu, počet úmrtí při dopravních nehodách je jeden z nejnižších v Česku.

Zlínský kraj dosáhl v celostátním srovnání nejlepšího výsledku v bezpečnosti. Lidé jsou zde spokojeni s počtem policistů v ulicích, objasněností trestných činů, nízkou nehodovostí a dalšími ukazateli, které se na bezpečnosti podílejí. V republikovém srovnání jsou také nejspokojenější s životním prostředím. V kraji je dostatek míst ve školách, kraj nabízí také dostatek koupališť a bazénů, kterých je v kraji v přepočtu na obyvatele vůbec nejvíce v celé ČR.

Praha je na špici ve spokojenosti lidí s rozvojem infrastruktury, s dostupností lékařské péče a sociálních sítí. Kladně lidé hodnotí pracovní podmínky, mzdy, nízkou nezaměstnanost. Nespokojeni jsou Pražané s životním prostředím, bezpečností, mírou kriminality, objasněností trestných činů a dopravní nehodovostí. Nad ostatními kraji Praha vede v infrastruktuře, má také nejvyšší počet lékařů a zubařů, lidé jsou zde nejméně nemocní a také naděje na dožití je nejvyšší. Vysokou úroveň má pražské školství, nejlepších výsledků u státních zkoušek dosahují z celé ČR právě pražští maturanti.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Královéhradecký kraj, porovnání, žebříček, prvenství, Praha, Česko, Zlínský kraj, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkum: Nejlepším místem pro život je Královéhradecký kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.