Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sucho snížilo výnosy jahod a třešní, ohrožuje mladé výsadby

Letošní velmi suché a teplé jaro se negativně podepsalo na úrodě jahod a raných druhů třešní. Sucho může ohrozit i mladé výsadby stromů a keřů, které ještě nejsou pod závlahami. Pro úrodu jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, budou z pohledu srážek rozhodující následující tři měsíce, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sklizeň jahod začala podle něj minimálně o dva týdny dříve, než bývá obvyklé, a trvala velmi krátkou dobu. Ludvík odhadl, že jahody měly letos proti stavu za obvyklého počasí zhruba poloviční výnos. „U třešní, kde nebyly závlahy, je sklizeň špatná. Plody jsou velmi malé a složitě prodejné,“ řekl Ludvík. Suchem jsou podle něj ohrožené i meruňky a broskve v sadech bez závlahy.

Zda bude mít sucho zásadní vliv na hospodářské výsledky pěstitelů, rozhodne sklizeň jablek, které jsou hlavní ekonomickou komoditou českého ovocnářství. „Bude záležet na srážkách v nadcházejících měsících. Násada u jablek je velmi solidní, plody by při nedostatku vláhy byly malé,“ řekl Ludvík. Škody po kroupách jsou podle něj zatím na úrovni minulých let.

Umělá závlaha je podle Ludvíka podmínkou dobrých výnosů a udržení rozměru a konkurenceschopnosti českého ovocnářství. V suchých letech jsou sklizně ve starších sadech bez závlahy o polovinu nižší než v sadech se závlahou. V současné době je v Česku z necelých 14 tisíc hektarů intenzivních sadů pod závlahou asi jedna třetina. Pro porovnání například ve významné evropské ovocnářské oblasti v Jižním Tyrolsku v Itálii je pod závlahou 100 procent jabloňových sadů.

Budování závlah však provází řada úskalí. Tím hlavním je zajištění dostatku vody. Pro sázení sadů totiž nejsou vhodná místa u otevřených toků řek, protože tam je větší riziko mrazů, které na jaře dokážou zničit i celou úrodu. Naopak v místech pro sady vhodnějších bývá povrchové vody málo.

Pořízení kapkové závlahy vyjde přibližně na 100 tisíc až 300 tisíc korun na hektar podle toho, jak vzdálený je od sadu zdroj vody a zda je třeba budovat potrubí a čerpací stanice. Dotační podpora, kterou stát zavedl po velmi suchém roce 2000, pokryje zhruba 40 procent nákladů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úroda, pěstitelství, sucho, počasí, zavlažování, jahoda, třešně, Česko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho snížilo výnosy jahod a třešní, ohrožuje mladé výsadby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.