Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Aktivisté na Broumovsku pomáhají chovatelům bránit se vlkům

Ekologičtí aktivisté na Broumovsku, kde se vyskytují vlci, pomáhají chovatelům v této oblasti s výstavbou plotů, které jejich stáda před vlky účinně ochrání. Pilotním projektem se stala ohrada kolem pastvin chovatele koní Michala Josky, který hospodaří v katastru Libné. Ohrada je přes metr vysoká a zhruba 1700 metrů dlouhá, má elektrický ohradník z drátů z vysokopevnostní oceli.

Pilotní projekt Hnutí Duha, který nese název Soužití s velkými šelmami v ČR, má přispět ke zklidnění napětí mezi chovateli v oblastech s výskytem vlků, řekl Jiří Beneš z Hnutí Duha.

„Chceme ukázat, že spolupráce mezi chovateli hospodářských zvířat a Hnutím Duha vede k účinnému zabezpečení zvířat před útoky vlků. Zájemci o spolupráci nás mohou kontaktovat a my jim poskytneme bezplatnou poradnu a pomůžeme vypracovat žádost o samotný projekt,“ řekl.

Projekt, který začal v lednu, se podle Beneše netýká jen stavění ohrad, ale i osvětové činnosti a dalších aktivit. „Univerzální řešení ochrany před vlky neexistuje, situace u každého z chovatelů je specifická. Poté, co konkrétní případ vyhodnotíme, pokusíme se najít vhodný zdroj financování," řekl Beneš. Chovatel se podílí na ochranném opatření asi z 20 procent z celkových nákladů. "Doplňujeme volný prostor, kde neexistuje instituce, která by bezplatně chovatelům radila se zabezpečením a zpracováním dotací,“ řekl.

Hnutí Duha na Broumovsku získalo peníze také na vylepšení ohrady a zakoupení pasteveckého psa pro chovatelku ve Zdoňově. „Kromě těchto dvou projektů máme odeslané další čtyři projekty, které jsme zpracovali pro chovatele z regionu Broumovsko. Jejich žádosti jsme už zpracovali a odeslali ke schválení Agentuře ochrany přírody a krajiny,“ řekl Beneš. Podle něho je rozpracovaných dalších asi deset projektů, a to i z Krušných hor či Českého středohoří.

Na Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečná. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován.

Hradecký kraj dosud vyplatil chovatelům z Broumovska na náhradách škod způsobených vlky 492 887 korun. V roce 2016 to bylo 180 125 korun, loni 297 082 a letos zatím 15 680 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlci, Broumovsko, škody, aktivisté, Hnutí DUHA, projekt, Libná, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté na Broumovsku pomáhají chovatelům bránit se vlkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.