Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj vyhlásil zvláště chráněným územím přírodní památku Orlici

Radní Královéhradeckého kraje schválili zřízení přírodní památky Orlice jako zvláště chráněného území. Z hlediska ochrany přírody se jedná o nejcennější část evropsky významné lokality Orlice a Labe.

„Královéhradecký kraj má celkem 57 evropsky významných lokalit na 10 157 hektarech. Zřízením přírodní památky Orlice je dokončen soubor těchto lokalit v rámci soustavy NATURA 2000 na území kraje. Jde o ochranu planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem v určité oblasti. V tomto případě se jedná o část území Královéhradecka a Rychnovska, které k vodnímu toku Orlice přiléhá,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

Přírodní památka Orlice je nejrozsáhlejším chráněným územím vyhlášeným Královéhradeckým krajem. Rozloha vlastního zvláště chráněného území je téměř 596 hektarů a je začleněna do území Albrechtic nad Orlicí, Bělče nad Orlicí, Blešna, Borohrádku, Krňovic, Malšovy Lhoty, Malšovic u Hradce Králové, Nepasic, Petrovic nad Orlicí, Slezského Předměstí v Hradci Králové, Svinar, Štěnkova, Štěpánovska, Třebechovic pod Orebem, Týniště nad Orlicí a Žďáru nad Orlicí.

Náklady na vyhlášení zvláště chráněného území jsou plně hrazeny z Operačního programu životní prostředí. Finanční prostředky spojené s úhradou újmy vzniklé vlastníkům pozemků omezením hospodaření na zemědělských pozemcích či pozemcích určených k plnění funkcí lesa ponese Ministerstvo životního prostředí ČR nebo jím zřízená organizace státu. Provozní náklady přírodní památky pokryje Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu částkou okolo 432 tisíc korun ročně.

Tisková zpráva | Foto ic-hk.cz

Štítky chráněné území, Královéhradecký kraj, Orlice, lokalita, přírodní památka, Labe, pozemek, Karel Klíma, Hradec Králové, okres Rychnov nad Kněžnou, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj vyhlásil zvláště chráněným územím přírodní památku Orlici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.