Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje se staly Stěžery

Vesnicí roku se letos v Královéhradeckém kraji staly Stěžery na Královéhradecku. Do letošního ročníku soutěže se v kraji přihlásilo 16 obcí, stejně jako loni. Stěžery, které mají 1960 obyvatel, bude kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže Vesnice roku.

„Při prezentaci naší obce před hodnotitelskou komisí se nám podařilo představit vše důležité, co se podařilo, a přesvědčit tím hodnotitele, že si opravdu zasloužíme být vesnicí roku. Je to výrazný impuls pro naši další práci,“ řekla starostka Dagmar Smetiprachová. Podle ní v obci výborně funguje základní a mateřská škola ve spolupráci s jednotlivými místními spolky. „Jsou hlavními iniciátory společenského života v obci. Velmi angažovaně se do dění v obci zapojují i naši občané. Tím skutečně naplňujeme v praxi pojem Živý venkov,“ řekla starostka.

Poprvé se Stěžery, které tvoří čtyři části, přihlásili do soutěže v roce 2016. V příměstské obci, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1229, je základní a mateřská škola, pošta, sportovní hřiště či mini zoo. V obci funguje i centrum integrovaných služeb, ve kterém jsou ordinace lékařů, výdejna léků, přednášková místnost a knihovna. Podle starostky je průměrný věk obyvatel Stěžer 42,7 roku. „Snažíme se být turisticky atraktivní obcí. Například ve spolupráci s krajem a hradeckým magistrátem připravujeme stavbu cyklostezky ze Stěžer do Hradce Králové,“ dodala Smetiprachová.

Kromě Stěžer, které se Zlatou stuhou získají i milion korun na další rozvoj, kraj ocenil i další obce. Modrou stuhu za společenský život získal Žďár nad Metují, Bílou stuhu za činnost mládeže vybojoval Nový Hrádek, Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí Malé Svatoňovice a Oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem poputuje do Zlaté Olešnice. Celkové druhé místo obsadilo Strážné, na třetí příčce se umístila Malá Úpa. Uděleno bylo také několik cen hejtmana.

Slavnostní vyhlášení a předání všech ocenění krajského kola se uskuteční ve Stěžerách 18. srpna. Loni se Vesnicí roku v hradeckém kraji staly Přepychy na Rychnovsku. Vyhlášení celostátního kola bude 15. září v Luhačovicích.

Autoři | Foto Czech Wikipedia user Packa – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7970810

Štítky Stěžery, vesnice, soutěž, anketa, Královéhradecký kraj, stuha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje se staly Stěžery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.