Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje v prvním čtvrtletí klesl

Obyvatel Královéhradeckého kraje v letošním prvním čtvrtletí ubylo o 441 na 550 648. Důvodem bylo to, že více lidí zemřelo, než se narodilo. A ani stěhováním kraj lidi nezískal. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Takzvanou přirozenou cestu kraj přišel v prvních třech měsících roku o 436 lidí. V kraji totiž od ledna do března zemřelo 1752 obyvatel, zatímco na svět jich přišlo 1316.

Migrací kraj přišel o pět lidí, když se z něj odstěhovalo 1361 lidí a naopak 1356 jich do kraje přišlo. Ze zahraniční se přistěhovalo do kraje téměř 400 lidí, ostatní přišli z ostatních regionů ČR.

Mezi jednotlivými okresy kraje nárůst počtu obyvatel zaznamenalo jen Jičínsko, které díky migraci získalo od konce loňského roku o 19 lidí více. Více lidí se přistěhovalo i na Rychnovsko, kam lidi táhne rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, přesto se celkový počet jeho obyvatel kvůli přirozenému úbytku ve sledovaném období snížil, a to o 66. Přirozený úbytek obyvatel byl ale ve všech okresech kraje. Nejvíce, o 160, se snížil od ledna do konce března počet obyvatel pohraničního okresu Trutnov.

V celé ČR se počet obyvatel za první čtvrtletí zvýšil zhruba o 3300 na 10 613 350. Přírůstek zajistila zahraniční migrace, a to především z Ukrajiny a Slovenska. Více lidí ale zemřelo, než se narodilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, natalita, mortalita, statistika, Český statistický úřad, Česko, ŠKODA AUTO a.s., okres Jičín, Ukrajina, Slovensko, okres Rychnov nad Kněžnou, Kvasiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje v prvním čtvrtletí klesl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.