Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obnovený památník v Hradci Králové připomíná legionáře

Desítky lidí dnes v Hradci Králové přišly na odhalení památníku poručíka Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války. Jde o kopii pomníku z roku 1937, který po třech letech zničili nacisté.

„Vracíme do Hradce Králové původní dominantu. Usilovali jsme o obnovení památníku čtyři roky,“ řekl tajemník Československé obce legionářské Jiří Charfreitag.

Pomník stojí na rohu křižovatky ulic ČSA a Divišovy. Je připomínkou 100. výročí bojů legionářů v Rusku a vzniku samostatné Československé republiky. Jedním z nich byl velitel Jan Gayer, který zemřel v červnu 1918 na následky zranění v bitvě u Lipjag v Povolží.

Původní pomník stál v Hradci Králové do roku 1940. Legionáři z něj zachránili pouze kovový reliéf s Gayerovým vyobrazením, který je součástí sbírek Muzea východních Čech.

Nový památník vypadá stejně jako historická předloha. Socha vojáka je v nadživotní velikosti, na pomníku je 209 jmen padlých příslušníků 4. střeleckého pluku Prokopa Velikého československých legií na Rusi, kteří padli v letech 1917 až 1920.

Předválečný památník byl dílem architekta Oldřicha Šmída a sochaře Josefa Škody. Nyní připravil architektonický návrh atelier HUDAK, bronzovou sochu vytvořila sochařka Paulina Skavova, sochu a reliéf odlila umělecká slévárna HVH z Horní Kalné.

„Naše organizace byla založena v roce 1921, ctíme tradice, které nám dala první republika. Chtěli jsme proto navrátit pomník v původní podobě,“ řekl Charferitag.

Stejně jako před 81 lety odhalení pomníku předcházel slavnostní pochod z Baťkova náměstí. V průvodu doprovázeném dechovou hudbou šli vojáci v dobových uniformách, zástupci Sokola i města, čtyři členky Sokola jely na koních.

Památník stál tři miliony korun. Hradecká radnice poskytla 2,2 miliony korun, částkou 550 tisíc korun přispělo ministerstvo obrany. Zbytek legionáři doplatili z vlastního rozpočtu a sbírky nadačního fondu Legie 100.

 

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky památník, Jan Gayer, Hradec Králové, odhalení, pomník, první světová válka, České aerolinie, Rusko, Muzeum východních Čech, Československo, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovený památník v Hradci Králové připomíná legionáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.