Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtrnáctá Letní žurnalistická škola láká na zajímavá jména. Přihlášky podávejte do konce června

Čas na podaní přihlášky na 14. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského mají zájemci do konce června. Kapacita týdenního kurzu pro mladé lidi se zájmem o média, kulturu, historii a společnost střední Evropy je zhruba 50 účastníků. Letos se uskuteční od 19. do 25. srpna v Havlíčkově Brodě.

Do projektu se každoročně hlásí studenti středních a vysokých škol z celé republiky, část účastníků přijíždí i ze zahraničí. „V posledních letech pravidelně přijíždějí Ukrajinci, Slováci, Poláci, Rakušané či Němci, ale měli jsme tu například i Maďary, Rusy, Italy, Bělorusy, Španělku, Afghánku nebo Slovince,“ říká jeden ze zakladatelů letní školy Milan Pilař.

Účastníci procházejí základní teoretickou průpravou, většinu času ale tráví přímo v terénu, při tvorbě vlastních zpráv a reportáží. V průběhu týdenní akce jsou studenti rozděleni do šesti skupin podle mediálního zaměření, ve kterých získávají praktické zkušenosti pod vedením zkušených lektorů z oboru.

Kromě klasických médií jako jsou noviny, rozhlas a televize, se účastníci věnují tématice nových médií, kde se zabývají sociálními sítěmi a novými trendy obzvláště v digitální oblasti. Další skupina je pak určená fotografům a komplexní zaměření školy doplňuje skupina PR a marketing.

Program doplňují besedy a setkání s předními osobnostmi politického, kulturního, mediálního a společenského života z České republiky a ze zahraničí, především střední Evropy. Přednášky jsou přístupné široké veřejnosti a konají se v divadelním sále AZ Centra Havlíčkův Brod s kapacitou 90 míst.

V roce 2018 se Letní žurnalistická škola chce znovu věnovat českým vztahům v rámci střední Evropy a jejím aktuálním tématům včetně historie a kultury.

„Letos jsme na akci pozvali zástupce nově vzniklého Akademického centra Borise Němcova v Praze, chceme se věnovat roku 1918 a rozbití Rakousko-Uherska a vzniku Československa, v návaznosti na to pak roku 1938. Jedním ze současných témat by měla být demokracie v 21. století a budoucnost Evropské unie,“ dodává Milan Pilař. 

Svoji účast mimo jiné potvrdili a prestiži letní školy dodali i diplomat a politik Pavel Fischer, novináři Daniela Drtinová, Martin Veselovský a Emma Smetana nebo spisovatel Michal Viewegh.

Zájemci najdou aktuální informace o letní škole na www.letnizurnalistickaskola.cz, kde se mohou také přihlásit. Akce se bude konat pod záštitou České televize, mezi mediální partnery se řadí i portály Drbna.cz.

Autoři | Foto Letní žurnalistická škola

Štítky Letní žurnalistická škola, střední Evropa, Karel Havlíček Borovský, Havlíčkův Brod, Evropská unie, Boris Němcov, Michal Viewegh, Pavel Fischer, Emma Smetana, Martin Veselovský, Daniela Drtinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáctá Letní žurnalistická škola láká na zajímavá jména. Přihlášky podávejte do konce června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.