Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Hořic přijede Tomáš Garrigue Masaryk. Oslaví 100. výročí vzniku republiky

Návštěvou prezidenta T. G. Masaryka si v Hořicích 9. června připomenou 100. výročí vzniku republiky. První prezident přijede na vlakové nádraží historickým salonním vagonem T. G. M., taženým slavnou parní lokomotivou 464 007. Soupravu budou doplňovat čtyři historické vagony, kterými budou moci účastníci akce cestovat po celý den mezi Jičínem a Hořicemi.

Příjezdem T. G. Masaryka si v Hořicích připomenou jeho návštěvu, která se uskutečnila 10. července 1926, kdy prvního prezidenta vítalo na hořickém nádraží nejen místní obyvatelstvo, ale i jednotky československých legií, prvorepublikové armády, sokolové, hasičské sbory a další. Vítání prezidenta na hořickém nádraží bude doplněno o vystoupení Hořické dechovky, folklorního souboru Hořeňák a naší hořické malé úspěšné zpěvačky Alžběty Veselé. Vzpomínková akce bude obohacena i o zásah četnictva a komentovanou prohlídku historických vozidel. Výzdobu hořického nádraží v národních barvách zajiští Základní umělecká škola Hořice. 

Krátce před 11.00 hod. se Masarykova delegace za doprovodu Hořické dechovky a Hořeňáku přesune v průvodu účastníků akce do prostor Střední průmyslové školy sochařské a kamenické na výstavu „Kámen Hořice 2018“. Po přivítání prezidenta Osvoboditele ředitelem školy si mohou účastníci prohlédnout výstavu, ateliéry školy a od 13.00 hod.se zúčastnit aukce žákovských prací.

Mezi 13.00 – 14.00 hod. se delegace přesune do Galerie plastik na výstavu porcelánové plastiky, malby a soch. Výstava je součástí Festivalu krásných umění, který je tentokrát věnován ukrajinským umělcům. V hořické Galerii plastik můžete shlédnout vystoupení folklorní skupiny Radost a ochutnat tradiční ukrajinská jídla. Programu, který bude zahájen ve 14.00 hod., se zúčastní velvyslanec Ukrajiny v České republice, starostové obcí Zborova a Hořic a další významní hosté.

Program bude završen příjezdem prezidenta k Masarykově věži samostatnosti, kde dojde za přítomnosti mnoha hostů a přítomných historických jednotek k pietnímu uložení zeminy ze zborovského bojiště do věže samostatnosti. Státní hymna zazní v podání Ratibora a Vesny.

V závěru proběhne slavnostní poklepání prezidenta Masaryka na základní kámen věže původním historickým kladívkem.

A kdo že bude tím, kdo si přijede do Hořic zahrát roli Masaryka? Principál Loutkového divadla v Rakovníku Ing. Tomáš Kapsa.

Autoři | Foto Autor: Petr1888 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22183429

Štítky Hořice, oslavy, TGM, výročí, Tomáš Garrigue Masaryk, Jičín, výstava, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hořic přijede Tomáš Garrigue Masaryk. Oslaví 100. výročí vzniku republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.