Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckém kraji opět vyjely cyklobusy přepravující kola

Cyklisté ve čtyřech oblastech Královéhradeckého kraje mohou ode dneška využívat při svých cestách služeb tradičních cyklobusů. Autobusy umožňující přepravu jízdních kol budou až do konce září v provozu v Krkonoších, Orlických horách, Českém ráji a v Kladském pomezí u hranic s Polskem.

 „Momentálně v Hrabačově nakládáme kola na zahajovací jízdu. Nevím, jak jinde, ale tady je zájem velký. Jede nás pětadvacet,“ řekla dnes ráno koordinátorka cyklobusů v Krkonoších Mirka Chaloupská.

V jízdních řádech cyklobusů nenastaly proti minulé sezoně zásadní změny. „V naší oblasti jsou pouze některé zastávky kvůli objížďkám vynechané,“ řekla Chaloupská.

V červnu a září budou linky většinou v provozu o víkendech a svátcích. O letních prázdninách se provoz rozšíří, například v Krkonoších a Kladském pomezí budou cyklobusy jezdit denně. Dopravu financuje z větší části Královéhradecký kraj, na provoz přispívají i jednotlivé mikroregiony.

Cyklobusy lze využít i k návštěvě sousedního Polska. Například linka z Nového Města nad Metují turisty doveze přes Náchod a polské lázeňské město Kudowa Zdrój do orlických horských středisek Zieleniec v Polsku a Orlické Záhoří v Česku. Cestu linka končí v sedle pod vrcholem Šerlich. Druhá linka začínající v Náchodě turisty odveze do Kudowy Zdróje, Karlówa a k poutnímu místu ve Vambeřicích. Ve všední prázdninové dny linka skončí v Karlówě, o víkendech bude zajíždět až do Broumova.

Loni začala sezona cyklobusů 3. června. V hradeckém kraji ročně přepraví kolem 70 tisíc lidí a více než 10 tisíc bicyklů. K nejvytíženějším patří linky na Šerlich a na Pomezní Boudy.

Náklady z veřejných zdrojů na provoz cyklobusů se letos odhadují na 3,5 milionu korun. Deset procent nákladů dohromady uhradí čtyři svazky či sdružení, a to Euroregion Glacensis, obecně prospěšná společnost Branka, Mikroregion Český ráj a svazek měst a obcí Krkonoše. Konečná výše dotace záleží na vytíženosti cyklobusů, která je závislá především na počasí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky turistika, kolo, výlet, cyklobus, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Polsko, Český ráj, Kladské pomezí, Orlické hory, Náchod, Hrabačov, Česko, Nové Město nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji opět vyjely cyklobusy přepravující kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.