Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhledna na Velké Deštné je ze dvou třetin hotová

Rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách je hotová ze dvou třetin. Ocelovou konstrukci stavbaři sestavili v hale firmy a v současnosti ji jako stavebnici kompletují na místě, kde má stát. Potvrdil to stavbyvedoucí Vladimír Žák. Obec Deštné v Orlických horách plánuje otevření rozhledny vysoké 18 metrů na druhou polovinu října. Rozhledna za 4,7 milionu korun s DPH vzniká v nadmořské výšce 1115 metrů na nejvyšším vrcholu Orlických hor.

"Jsou hotová čtyři patra z pěti. Jde o ocelovou konstrukci, která bude obložená dřevem. Konstrukce je hotová asi tak z 80 procent, rozhledna jako celek ze dvou třetin. Začínáme dělat na dřevěném opláštění. Bude vysoká 18 metrů," řekl Vladimír Žák.

Rozhledna na půdorysu nepravidelného pětiúhelníku vzniká na betonových základech, které byly vybudovány přes léto. Stavbaře na hřebenu Orlických hor limituje počasí. "Když je vítr a prší, nejde pracovat. V současnosti dotahujeme spoje a děláme na vnitřním zábradlí," řekl Žák.

Obec usilovala o rozhlednu nekolik let

Stavbařům usnadňuje práci asfaltka, která vede od Šerlichu téměř až na Velkou Deštnou. Pro běžný provoz je uzavřena. "Dostat tam konstrukci tedy nebylo složité, a to také díky tomu, že je rozložená," dodal Žák.

Obec Deštné v Orlických horách usilovala o novou rozhlednu na Velké Deštné několik let. V minulosti tam vzniklo postupně několik jednoduchých dřevěných vyhlídek připomínající myslivecké posedy. Poslední byla odstraněna před devíti lety.

"Předpokládáme, že rozhlednu otevřeme v druhé polovině října, termín ještě upřesníme. Vstup na rozhlednu bude zdarma," řekla starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová.

Plánují se další tři rozhledny

Zdůraznila, že rozhledna mohla vzniknout díky podpoře vlastníka pozemku Jana Egona Kolowrata. "Pozemek pod rozhlednou nám daroval, okolní pozemky jsou v jeho vlastnictví. Bez toho by to nešlo, spolupráce s ním je od začátku výborná. Velmi nám pomohl," řekla Křížová.

Jde o jednu ze čtyř nových rozhleden, které vzniknou v Královéhradeckém kraji a jsou součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí s finanční podporou EU. Zbývající tři rozhledny z projektu na území Královéhradeckého kraje by měly vzniknout nad Novým Hrádkem na Náchodsku, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské. Stavby jsou v různém stadiu příprav a rozpracování.

Autoři | Foto Architekti.in

Štítky ČR, stavby, turistika, rozhledna, Orlické hory, FOTO, Deštné v Orlických horách, Evropská unie, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna na Velké Deštné je ze dvou třetin hotová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.