Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou, inscenace nejen o neradostné minulosti, ale také o naději

Oslavy 30. výročí sametové revoluce se blíží. V Hradci Králové se v rámci toho uskuteční desítky akcí a chybět nebude ani zajímavé divadelní představení o životě za železnou oponou.

První událostí divadelní sezóny 2019/ 2020 v Divadle Drak je inscenace Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Představení určené dětem od 9 let bude mít premiéru 21. září 2019 od 18 hodin ve Studiu Labyrint Divadla Drak. Autorský projekt režisérek Miřenky Čechové a Dominiky Špalkové vznikl na motivy stejnojmenné knihy Petra Síse, ve které autor přibližuje čtenářům období totality mezi lety 1948 -1989 u nás.  

„17. 11. 2019 si připomeneme 30 let od sametové revoluce a jsme velmi rádi, že v tomto roce můžeme na studiové scéně Divadla Drak představit inscenaci, která tento významný mezník v našich dějinách přiblíží i generaci, která se již narodila ve světě bez železné opony." uvedla k projektu ředitelka Divadla Drak Eliška Finková

Česko-americký výtvarník, ilustrátor, grafik a autor knih pro děti vypráví o období totality skrze svou osobní historii. Převedení obrazové knihy pro děti do vizuálně pohybového jevištního jazyka je hravou zkratkou naší komplikované historie. Tvůrci adaptovali celostránkové ilustrace a černobílý komix do koncentrovaných scénických obrazů plných překvapivých detailů.

Průřez čtyřicetiletou historií

Výsledkem je dynamický průřez čtyřicetiletou historií odkazující jak ke kruciálním dějinným mezníkům, tak i k hravým autobiografickým momentům nejen ze Sísova života. Originální kresby Petra Síse, autorské animace Lindy Arbanové, elektroakustická zvuková stopa Martina Tvrdého a scénograficky ztělesněné dobové symboly, společně s hravým hereckým přístupem obou performerů Milana Hajna a Jazmíny Piktorové vytváří energickou a mnohovrstevnatou scénickou koláž. 

Mladým divákům chceme prostřednictvím naší inscenace přiblížit nesvobodnou minulost naší země a vyvolat v nich zájem a otázky k diskuzi s učiteli, rodiči nebo vrstevníky. Téma normalizace, útlaku a zneužívání moci jsou totiž bohužel, i když v jiných formách, stále aktuální i v současném společenském systému. Prostřednictvím divadla o nich chceme komunikovat s nejmladší generací. Je pro nás důležité, aby si mohli utvářet vlastní svobodný názor na svět, ve kterém žijeme 30 let po sametové revoluci."  řekly ke koncepci autorky projektu.

Tisková zpráva

Štítky Sametová revoluce, Divadlo Drak, inscenace, zeĎ, Železná opona, Petr Sís, kniha, historie, projekt, Hradec Králové, divadelní představení, Milan Hajn, Bonus

Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou, inscenace nejen o neradostné minulosti, ale také o naději  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.