Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výročí sametové revoluce se blíží. Snahou je zvýšit informovanost především u dětí

Nadcházející 30. výročí sametové revoluce připomene ve stotisícovém Hradci Králové téměř 20 vzpomínkových a různých kulturních akcí. Oslavy výročí pádu komunismu začnou v úterý 17. září koncertem klasické hudby na Pivovarském náměstí u krajského úřadu. Hlavní událostí bude 16. listopadu akce Cesta ke svobodě. Její součástí bude slavnostní pojmenování nového náměstí Václava Havla. Název ponese piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové v lokalitě Na Soutoku.

Listopadové události před 30 lety patří podle hejtmana Jiřího Štěpána mezi nejzásadnější momenty 20. století v dějinách Československa. "Listopad 1989 připomínáme především nejmladší generaci, která tyto události zná spíše jen z učebnic. Je zcela zásadní si pozitiva demokracie připomínat, ale zároveň je ochraňovat," uvedl hejtman.

Akce Cesta ke svobodě bude po pojmenování náměstí po Václavu Havlovi pokračovat svíčkovým průvodem za oběti totalitního režimu na Pivovarské náměstí, kde vše vyvrcholí slavnostním koncertem. V neděli 17. listopadu se bude konat happening před Klicperovým divadlem, slavnostní mše v katedrále Svatého Ducha a divadlo Drak uvede inscenaci Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou.

Akce i v dalších okresech

Na neděli 17. listopadu také bude přichystána rekonstrukce stavby papírové zdi, která v prosinci 1989 vyrostla na tehdejším Gottwaldově, dnes Ulrichově, náměstí. Postavili ji vysokoškoláci a středoškoláci, aby vyjádřili nesouhlas s pomalým postupem vyšetřovací parlamentní komise událostí 17. listopadu. Papírové krabice se vzkazy či dobovými hesly budou moci lidé na Ulrichovo náměstí nosit od 11. listopadu.

Hradecká filharmonie připravuje na 8. října akustický koncert Davida Kollera a na 13. listopadu koncert Třicet let svobody. V divadle Drak budou moci lidé vidět 14. listopadu vystoupení Vladimíra Merty nebo 15. listopadu premiéru inscenace On The Road na motivy Jacka Kerouaca. Klicperovo divadlo také 6. listopadu uvede divadelní představení Dopisy Olze v podání hostujícího pražského Divadla v Dlouhé.

Akce k 17. listopadu se budou konat nejenom v Hradci Králové. Východočeská pobočka Paměti národa v rámci projektu Nezapomeňme uspořádá v Hořicích na Jičínsku vzdělávací projekt pro studenty středních škol. V Broumově na Náchodsku chystá s tamní radnicí venkovní výstavu Pocta broumovským pamětníkům totalit 20. století. Paměť národa také bude promítat krátký dokumentární film o sametové revoluci v hradeckém kraji.

Autoři

Štítky ČR, správa, historie, 1989, Hradec Králové, Sametová revoluce, koncert, Václav Havel, Univerzita Hradec Králové, Jiří Štěpán, klasická hudba, Klicperovo divadlo, kulturní akce, Paměť národa, Jack Kerouac, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí sametové revoluce se blíží. Snahou je zvýšit informovanost především u dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.