Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet obyvatel hradeckého kraje vzrostl na více než půl milionu

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje v 1. pololetí vzrostl o 144 na 551.165 lidí. Zasloužili se o to výhradně přistěhovalci z jiných krajů a z ciziny. Přirozený přírůstek byl záporný, kdy více lidí v kraji zemřelo, než se narodilo. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Stěhováním kraji od konce loňského prosince do konce června přibylo 378 lidí. Do kraje se přistěhovalo 2919 lidí, naopak z něj odešlo bydlet jinam 2541 lidí. Počet přistěhovalých se meziročně zvýšil o 231, počet vystěhovalých v porovnání s prvním pololetím loňského roku klesl o 250.

Do kraje přichází stále více cizinců. Počet lidí přistěhovalých ze zahraničí letos do konce června vzrostl o 30 procent na 1054 lidí. Většinu cizinců přicházejících do kraje tvořili muži, bylo jich 68 procent.

Přirozenou cestou kraj ztratil 234 obyvatel, když se narodilo 2748 lidí, ale zemřelo 2982 osob. Porodnost v kraji meziročně klesla o 62 narozených dětí. Snížila se i úmrtnost, a to o 180 zemřelých.

Nárust v celé republice

Zvýšení počtu obyvatel zaznamenaly okresy Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. Nejvíce lidí přibylo Královéhradecku, a to 196. Přírůstek tam byl dán stěhováním, které vykázalo kladné saldo 249 lidí. Sto obyvatel přibylo na Rychnovsku, kam lidi táhne rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, který nabízí nadprůměrné výdělky. Naopak lidí ubylo v pohraničních okresech Trutnov a Náchod. Náchod byl jediným okresem s přirozeným přírůstkem v kraji, ale kvůli stěhování obyvatele ztratil.

Hradecko bylo se 163.867 obyvateli nadále nejlidnatějším okresem. Nejméně obyvatel žilo na Rychnovsku, 79.188.

Příznivý trend statistici v prvním pololetí zaznamenali u sňatků i rozvodů. Počet uzavřených manželství v hradeckém kraji meziročně vzrostl o 60 na 1133. Počet rozvedených manželství se snížil o 17 na 647.

Počet obyvatel České republiky se v letošním prvním pololetí zvýšil o 18.841 na 10,669 milionu lidí. Veškerý přírůstek zajistila zahraniční migrace, které vévodí občané Ukrajiny. Zemřelých bylo více než narozených.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Královéhradecký, TABULKA, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, ŠKODA AUTO a.s., Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel hradeckého kraje vzrostl na více než půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.