Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náchodská nemocnice pořídila magnetickou rezonanci

Nemocnice v Náchodě vrátí Královéhradeckému kraji z poskytnuté dotace na pořízení magnetické rezonance ve výši okolo 46 milionů korun až 5,5 milionu korun. Kromě toho rozdělí dotaci na investiční a neinvestiční část, což umožní až devítiletý pozáruční servis magnetické rezonance. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Dotaci poskytl kraj své nemocnici v roce 2017. Magnetická rezonance by měla pacientům začít sloužit začátkem příštího roku.

"Rozdělení (dotace) na část investiční a neinvestiční je z důvodu, že nemocnice kryje i část pozáručního servisu. Neinvestiční část se týká projektové dokumentace a servisu," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Magnetickou rezonanci pro krajskou nemocnici v Náchodě dodá společnost Siemens Healthcare za 39,9 milionu korun s DPH. Součástí ceny je i 8,5 milionu korun za pozáruční servis. Původní předpoklad celkové ceny byl podle Cabicara přibližně 46 milionů korun se započtením daně.

Dodavatele rezonance nemocnice vybrala ve třetím tendru, předchozí dvě soutěže nemocnice z různých důvodů zrušila. Kromě firmy Siemens Healthcare se do třetího tendru přihlásila ještě společnost Philips Česká republika.

Nemocnice Náchod zajišťuje péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli a magnetická rezonance jí chybí. Pacienti z Náchodska musejí dojíždět na vyšetření do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Náchodská nemocnice je největší krajskou nemocnicí, má 1500 zaměstnanců. V současnosti prochází rozsáhlou přestavbou za více než 1,3 miliardy korun bez DPH. Dosud je hotová hrubá stavba obou pavilonů J a K, které na sebe budou napojené. Dlouho připravovaná přestavba začala loni v dubnu a je největším současným investičním projektem kraje.

Konsorcium stavebních firem Geosan Group a BAK by měla být se stavbou hotové v polovině příštího roku. Zařízení pavilonů novým vybavením kraj přijde na dalších asi 300 milionů korun.

 

Autoři | Foto Orlický týdeník

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Královéhradecký, Náchod, magnetická rezonance, dotace, Královéhradecký kraj, Siemens Healthcare, Aleš Cabicar, Philips, Oblastní nemocnice Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská nemocnice pořídila magnetickou rezonanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.