Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Legionáři obnovují památník v Hradci Králové

Na rohu křižovatky ulic ČSA a Divišovy v centru Hradce Králové v těchto dnech roste kamenný základ památníku poručíka Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války. Ten na stejném místě stál již od roku 1937, než jej za pouhé tři roky zničili nacisté. Odhalení obnoveného památníku, který bude věrnou kopií původního, proběhne v neděli 10. června z iniciativy Československé obce legionářské a za přispění města Hradec Králové a Ministerstva obrany České republiky.

K příležitosti 100. výročí bitvy u Lipjag a smrti Jana Gayera se podaří splnit sen mnohých členů hradecké jednoty ČsOL obnovit legionářský pomník u Gayerových kasáren. Projekt se připravuje od roku 2014 a stavební práce na původním místě začaly letos v dubnu, v těchto dnech se osazují kamenné základy pro bronzovou sochu československého vojáka v nadživotní velikosti. Na kameni pak bude umístěný kovový reliéf připomínající poručíka Jana Gayera a vytesáno 209 jmen padlých příslušníků 4. střeleckého pluku Prokopa Velikého československých legií na Rusi, kteří položili své životy v letech 1917–1920. Slavnostní akt odhalení obnoveného památníku proběhne v neděli 10. června 2018 v 16 hodin a stejně jako před 81 lety mu bude předcházet slavnostní pochod z Baťkova náměstí, který vyrazí o hodinu dříve.

 „Zveme všechny občany města Hradce Králové a příznivce historie, aby spolu s námi oslavili a připomněli hrdinství našich legionářů,“ říká Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové a dodává: „Do Hradce Králové se vrací připomínka vlasteneckého boje našich vojáků a těším se, že se vše podaří tak, aby slavnostní odhalení proběhlo ve stejné době, kdy si za první republiky legionáři připomínali své padlé spolubojovníky.“

Architektonický návrh obnoveného pomníku připravil atelier HUDAK, bronzovou sochu vytvořila sochařka Paulína Skavova z Dolních Novosedel, stavební realizaci pomníku a odlití sochy a reliéfu pak provádí umělecká slévárna HVH z Horní Kalné. „Tento týden nám přivezli žulové prvky, které jsme nechali vyrobit na Ukrajině,“ říká Jiří Charfreitag, vedoucí realizačního týmu ČsOL a zároveň tajemník projektu Legie 100 a dodává: „To je náš jediný ústupek proti dobovosti, původní pomník byl z umělého kamene, který jsme nahradili trvanlivější žulou.“ Na rohu u bývalých kasáren nyní roste kamenný základ pomníku, který bude 4. června osazen sochou a bronzovými odlitky tak, aby mohl připomínat 100. výročí bojů legionářů v Rusku a vznik samostatné Československé republiky.

Obnovení památníku bude stát zhruba tři miliony korun, město Hradec Králové se podílí částkou 2,2 milionu, dalších 550 tisíc korun přispělo ministerstvo obrany. Zbývající prostředky poskytla obec legionářů z vlastního rozpočtu a sbírky nadačního fondu Legie 100.

---

Když se legionáři 4. střeleckého pluku ruských legií vrátili 13. června 1920 do svobodného Československa, zamířili rovnou do své nové posádky v Hradci Králové, která se jim stala po celou dobu první republiky domovem. Velmi záhy vznikla myšlenka trvalé připomínky na padlé bratry a mezi nimi i legendárního velitele poručíka Jana Gayera, který 7. června 1918 zemřel na následky zranění v bitvě u Lipjag v Rusku v boji proti bolševikům na Transsibiřské magistrále. Slavnostní okamžik nastal v neděli 6. června 1937, kdy byl v rámci plukovních oslav zbrusu nový pomník architekta Oldřicha Šmída a sochaře Josefa Škody odhalen. Památka na chrabré legionáře ale neměla dlouhého trvání, už v roce 1940 byl pomník nacisty zničen. Díky legionářům se podařilo zachránit alespoň kovový reliéf s vyobrazením Jana Gayera, který je dodnes součástí sbírek Muzea východních Čech.

Tisková zpráva | Foto Československá obec legionářská

Štítky pomník, Jan Gayer, Hradec Králové, legionáři, památník, socha, Ministerstvo obrany České republiky, první světová válka, reliéf, České aerolinie, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionáři obnovují památník v Hradci Králové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.