Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nový domov pro seniory v Opočně nabídne 48 lůžek

Nový domov pro seniory s kapacitou 48 lůžek v areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku má být hotov v roce 2021. Královéhradecký kraj uzavře smlouvu o spolupráci s městy Opočno a Dobruška, která budou zařízení provozovat. Od jara je budova chirurgie a porodnice, ze které domov vznikne, ve vlastnictví kraje. Novinářům to dnes sdělili zástupci hejtmanství. Smlouvu musí schválit ještě zastupitelstva Královéhradeckého kraje a obou měst.

Náklady na rekonstrukci budovy kraj odhaduje téměř na 69 milionů korun včetně DPH. Peníze půjdou z krajského rozpočtu. Na provoz sociálních služeb v opočenském zařízení bude kraj přispívat, v roce 2020 navíc poskytne 2,8 milionu korun na vybavení budovy. Město Dobruška dá obdobnou částku.

"Na přelomu příštího roku města Opočno a Dobruška založí společně zapsaný ústav, kterému bude objekt po dokončení stavby přenechán do užívání. Přestavbou dáme nový smysl dlouho nevyužívaným prostorám a pro obyvatele Opočenska a Dobrušska to bude znamenat navýšení kapacity pobytových služeb o více jak čtyři desítky lůžek," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

V první polovině září by měl kraj mít dokumentaci ke stavebnímu povolení a koncem roku prováděcí dokumentaci. "Otevření nového domova předpokládáme v roce 2021," řekl radní pro investice Václav Řehoř.

Kapacita by měla růst celoplošně 

Pro obyvatele Rychnovska to bude znamenat zvýšení kapacity pobytových služeb o více než tři desítky lůžek. Pokoje v novém zařízení budou většinou jednolůžkové se samostatným sociálním zařízením. Část lůžek bude pro pacienty s nejtěžším stadiem Alzheimerovy nemoci.

"V bývalé budově chirurgie a porodnice plánujeme nový domov pro seniory s kapacitou 48 lůžek. Podařilo se nám ještě navýšit kapacity z původních 34 lůžek, jelikož využijeme půdní prostor tak, že přistavíme další patro," uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner.

Kapacita domovů pro seniory v Královéhradeckém kraji je v současnosti asi 2500 míst, do roku 2024 se má zvýšit téměř o 800 lůžek. Spadá to do koncepce kraje, podle které je kvůli stárnutí populace zvyšování kapacit domovů pro seniory nezbytné.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, demografie, Opočno, FOTO, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, Dobruška, okres Rychnov nad Kněžnou, Jiří Štěpán, Vladimír Derner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov pro seniory v Opočně nabídne 48 lůžek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.