Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstavba bytů v hradeckém kraji je nejvyšší za posledních 10 let

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí meziročně vzrostla o 6,5 procenta a byla nejvyšší za posledních deset let. Investoři za leden až červen zahájili stavbu 852 bytů, zatímco loni ve stejném období rozestavěli 800 bytů. Bytová výstavba v kraji začala trvale růst na začátku roku 2016 a táhne ji stavba rodinných domků. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V celém Česku počet zahájených staveb bytů do konce června stoupl o 15 procent na 19.102 bytů.

Nejčastěji investoři v hradeckém kraji i letos zahajovali stavby rodinných domků, jejichž počet vzrostl o 17 procent na 573. Naopak u bytových domů statistici zaregistrovali pokles ze 142 zahájených bytů na 119. V domech pro seniory se začalo stavět 24 bytů, zatímco loni žádný. Zbytek zahájených bytů připadl na další kategorie, jako jsou nástavby a vestavby bytů v již hotových budovách.

Přes nárůst počtu zahajovaných staveb současná bytová výstavba zatím nepřekonala čísla z doby konjunktury před více než deseti lety. Tehdy se v roce 2009 v prvním pololetí začalo stavět přes 1000 bytů.

Počet bytů každoročně roste

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji v prvním pololetí byl meziročně vyšší o 56 procent. Stavbaři do konce června dokončili 858 bytů proti 550 ve stejném období loni. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až dvou let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. V celé republice bylo za leden až červen dokončeno 16.444 bytů, meziročně o deset procent více.

Za loňský rok výstavba bytů v Královéhradeckém kraji vzrostla meziročně téměř o pětinu, když stavbaři začali stavět 1696 bytů. K největším bytovým projektům v kraji patří v Hradci Králové výstavba nové čtvrti Rezidence Na Plachtě zahájená v roce 2015

Autoři

Štítky ČR, byty, ČSÚ, Královéhradecký, pololetí, TABULKA, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, stavba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v hradeckém kraji je nejvyšší za posledních 10 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.